Nema ''surfanja''

Islamska država zabranila Wi Fi

Sci-Tech / Flash | 11. 12. 2014. u 17:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Militanti Islamske države naredili su vlasnicima radnji da ukinu svoj bežični internet tijekom vremena molitve u istočnom sirijskom gradu Deir al-Zor, priopćila je u četvrtak grupa koja nadzire sirijski sukob.

To je dodatni primjer kako Islamska država uvodi kontrolu nad javnim životom dok nastoji uvesti, kako ga naziva, kalifat u srcu Bliskog istoka, Ultraradikalni pobunjenici drže velike površine teritorije u Siriji i u Iraku i meta su zračnih udara pod američkim vodstvom u obje zemlje.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji, navodi riječi iz dokumenta Islamske države u kome se navodi: "Svi vlasnici radnji moraju prestati emitirati bežični internet tijekom vremena molitve". Muslimanski vjernici mole se pet puta dnevno.

Dokument su objavile samoproglašene vlasti Islamske države u gradu i on kontrolira javno ponašanje, sudeći po Opservatoriji, koja nadzire sirijski rat putem mreže izvora na terenu, prenosi Reuters.

Islamska država kontrolira veći dio pokrajine Deir al-Zor kao i pokrajine Raqqa na sjeverozapadu. U Raqqi je zabranila glazbu i slike ljudi u javnosti, i upravlja skoro svime od pekara do škola, od sudova do džamija.

Opservatorija je javila u nedjelju da je Islamska država u Deir al-Zoru već naredila vlasnicima kafića da isključe svoju internet konekciju tijekom noći kako bi spriječili objavu detalja o vojnim pokretima. Pokrivanje internetom već je slabo u spornim dijelovima Sirije, koja je sada ušla u četvrtu godinu građanskog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close