Cloud servis

Google Photos omogućuje pohranu neograničene količine fotografija i videozapisa

Sci-Tech / Flash | 29. 05. 2015. u 12:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim kratkog trajanja baterije, jedan od najvećih problema većine korisnika mobilnih uređaja je prostor, odnosno mala količina memorije za pohranu podataka koja im je dostupna.

S obzirom na da veliki broj pametnih telefona nema dodatni utor za memorijske kartice, korisnicima je dostupno najčešće 16GB (nekad i samo 8GB) memorije, što se jako brzo popuni instaliranjem aplikacija, i pohranom fotografija i videozapisa.

Rješenje za ovaj problem jest u cloud servisima, odnosno servisima za pohranu podataka na koji se sadržaj prebacuje te mu se može pristupiti s bilo kojeg uređaja (potrebna je, naravno, internetska veza), no i ti servisi imaju ograničenje prostora. Korisnicima je najčešće besplatno dostupno 5 do 15GB prostora (Flickr npr. nudi čak 1TB prostora), a za veću količinu prostora potrebno je platiti određenu svotu novca.

U Googleu su odlučili riješiti ove probleme korisnika te su jučer predstavili servis Google Photos koji je dostupan na webu i kao aplikacija za Androide i Appleove mobilne uređaje, a korisnici će na njega moći pohraniti neograničenu količinu fotografija i videozapisa, piše Zimo.co.

Određena ograničenja vezana uz veličinu pohranjenog sadržaja ipak postoje pa je tako omogućena pohrana fotografija rezolucije do 16MP, odnosno videozapisa rezolucije ne veće od 1080p – sadržaj koji je u većoj rezoluciji smanjit će se kako bi odgovarao ovim uvjetima.

Pohrana fotografija i videozapisa veće rezolucije i dalje je moguća, no korisnici će besplatno moći pohraniti maksimalno 15GB ovakvog sadržaja. S opcijom neograničene pohrane podataka Googleovci žele da ovaj servis postane 'dom za sve fotografije i videozapise', odnosno 'sigurno i privatno mjesto za pohranu životnih trenutaka', a Google Photos automatski će backupirati sadržaj s računala, telefona i tableta.

Iz ove kompanije napominju kako se fotografije otvaraju brzo 'kao da su pohranjene lokalno', njihovo pretraživanje je jednostavno i brzo, a od njih je moguće stvarati kolaže i animacije sa soundtrackom.

Naravno, sav će se ovaj sadržaj moći jednostavno dijeliti putem društvenih mreža i putem Bluetootha s drugim mobilnim uređajima, odnosno putem e-maila kao poseban link na kojem će se moći pregledati. Bit će zanimljivo vidjeti odgovor konkurencije, odnosno hoće li popularni Dropbox i Appleov iCloud nakon Googlea povećati količinu dostupnog prostora za pohranu i backupiranje sadržaja.

Kopirati
Drag cursor here to close