Odluka zastupnika

Europski parlament podržao podjelu Googlea na više tvrtki zbog dominacije na internetu

Sci-Tech / Flash | 27. 11. 2014. u 16:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su danas rezoluciju kojom podržavaju podjelu Googlea na više tvrtki zbog dominantne uloge ove tvrtke na internetu.

Zastupnici nemaju ovlaštenja da nametnu rasparčavanje tvrtke, ali ovo glasovanje šalje jasnu poruku europskim regulatornim agencijama da trebaju biti stroge prema američkom gigantu.

Američki političari i trgovinska tijela izrazili su zaprepaštenost povodom ovog glasovanja, prenio je BBC.

Pravo da donese konačnu odluku ima povjerenik EU za konkurentnost Margrethe Vestager. Ona je na svojoj funkciji naslijedila stari slučaj koji su protiv Googlea pokrenuli njegovi suparnici 2010. godine.

Google drži oko 90 posto tržišta pretraživanja interneta u Europi. Njegovi suparnici žele da Europska komisija ispita način na koji Google reklamira svoje servise, kopira sadržaje sa drugih web siteova, prodaje prostor za reklame i onemogućava prenošenje reklamne kampanje na druge pretraživače interneta.

Prethodni povjerenik EU za konkurentnost Joaquin Almunia nije uspio dovesti ovaj slučaj do zaključenja. On je sugerirao da je jedina opcija izricanje kazne, koja bi mogla dosegnuti iznos do pet milijardi dolara.

Europska komisija nikada do sada nije naredila da neka tvrtka bude podijeljena na više tvrtki, a mnogi smatraju da se to neće dogoditi ni sada.

Kopirati
Drag cursor here to close