Provest će se kontrole

Devet sumnjivih nuklearnih reaktora?

Sci-Tech / Flash | 09. 08. 2012. u 18:03 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nepravilnosti otkrivene u reaktorskoj posudi jednog nuklearnog reaktora u Belgiji trebale bi potaknuti na kontrolu svih sličnih postrojenja u Europskoj uniji, a tu odluku moraju donijeti same države članice i Europska komisije (EK) je ne može nametnuti, rekla je u četvrtak glasnogovornica Komisije.

- Vlasti će provesti te kontrole, to je jasno, rekla je Marlene Holzner, glasnogovornica povjerenika za energetiku Guenthera Oettingera.

- Europska komisija može dati preporuke, ali ne može prisiliti, dodala je.

U pitanju je sigurnost 22 reaktora, od kojih se devet nalazi na teritoriju EU-a, otkako su otkrivene moguće pukotine na posudi reaktora broj 3 centrale u Doelu, u blizini Antwerpena, objavila je u utorak belgijska Savezna agencija za nuklearni nadzor.

Proizvođač reaktorske posude, nizozemska kompanija Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, koja je u međuvremenu prestala s radom, isporučila je još 21 takvu reaktorsku posudu, od kojih se jedna nalazi u reaktoru broj 2 u belgijskoj nuklearki Tihange, u blizini Liegea.

Po pisanju Le Mondea, dvije reaktorske posude nalaze se u Nizozemskoj, dvije u Njemačkoj, dvije u Španjolskoj, jedna u Švedskoj, dvije u Švicarskoj, deset u Sjedinjenim Državama i jedna u Argentini.

Inspekcija nuklearke u Tihangeu počet će u rujnu.

Belgijski regulator smatra da je moguće da dva reaktora budu zauvijek zaustavljena jer je "evenutalni popravak reaktorske posude gotovo nemoguć i nije opcija jer se strahuje da bi time mogle nastati nove napetosti na stijenki posude, što apsolutno treba izbjeći".

Kopirati
Drag cursor here to close