Skup vjeroučitelja

Današnje škole ne potiču kritičko razmišljanje, nego suhoparno memoriranje znanja

Vijesti / Politika | 01. 04. 2015. u 14:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katehetski ured Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije organizirao je u Bijelom polju kod Mostara u duhovnom centru „Emaus“, stručni skup vjeroučitelja na temu „Suradnja roditelja i škole u (vjerskom ) odgoju djece i mladeži“. Moderator i uvodničar skupa, stotinjak vjeroučitelja bio je prof. dr. don Ante Pavlović, koji je ovom prigodom i govorio o važnosti komunikacije i suradnje na odgoju i obrazovanju između obitelji i škole. Istaknuo je kako se nažalost u zadnje vrijeme nije puno napravilo po pitanju reforme školstva i njezine prilagodbe suvremenim potrebama. Kazao je kako se poboljšanje školskog sustava mora dogoditi iznutra, a ne pritiskom političkih odluka izvana.

 

Današnje škole su u dobroj mjeri nedemokratske i centralizirane, ne potiču kritičko razmišljanje, nego suhoparno memoriranje materijalnih činjenica i znanja. Trebamo demokratsku i pluralnu školu koja će poštivati kulturne i vjerske vrijednosti i biti cjelokupno usmjerene na dobro učenika i dobro zajednice.

Također, moraju biti vidljivi ishodi ili kompetencije tog učenja i znanja, naglasio je Pavlović i dodao kao moramo težiti modelu škole koja će „učiti za život“.

Generalni vikar hercegovačkih biskupija don Željko Majićje ispred mjesnog biskupa Ratka Perića poželio uspješan rad i izrazio svoju potporu cijelo životnom učenju te potrebi njegovanja „trolista obitelji, škole i Crkve“. Osvrnuo se i na trenutačno stanje u biskupijama istakavši da ipak imamo relativno dobro stanje broja vjernika. Naime, u biskupijama je negdje oko 203.450 vjernika, od čega je dvadesetak tisuća vjernika Trebinjsko-mrkanske biskupije, a ostalo pripada Mostarsko-duvanjskoj biskupiji.U 81 župi ipak se osjete i migracije tako da su neke župa spojene i pastoralnu službu obavlja jedan svećenik. Izrazio je zadovoljstvo što je negdje oko 120 krštenika više od broja umrlih, pa je pozitivan prirodni priraštaja u omjeru rođenih i umrlih, ali i nažalost istaknuo da je samo prošle godine skoro 3.500 ljudi napustilo Hercegovinu.Naime, nekada šezdesetih godina očevi su odlazili u potragu za poslom dok su obitelji ostajale, a danas je takav trend da na Zapad u potrazi za boljim životom i poslom odlaze cijele obitelji.

Psihologinja Mirjana Brajković je govorila na temu „Umijeća i vještine komuniciranja vjeri(učitelja) s roditeljima u suradničkom odgoju i obrazovanju djece i mladih“ nakon čega su održane i stručne radionice na kojima su se tematski problematizirali segmenti interpersonalne komunikacije i metoda razgovora s roditeljima, od roditeljskih sastanaka do samih mogućnosti, pravila i sadržaja tih odnosa i susreta.

Kopirati
Drag cursor here to close