''Znanost za mir''

Crnogorska ministrica znanosti u Mostaru predstavila inicijativu za osnivanje međunarodnog instituta

Sci-Tech / Flash | 12. 07. 2017. u 12:30 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica obrazovanja i znanosti Federacije BiH Elvira Dilberović, sa suradnicima, primila je u srijedu u sjedištu ministarstva u Mostaru, ministricu znanosti Crne Gore Sanju Damjanović, koja joj je predstavila inicijativu za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije u jugoistočnoj Europi s misijom ''Znanost za mir''.

Glavni cilj Instituta je promocija i unaprjeđivanje suradnje između znanosti, tehnologije i industrije, osiguranje platforme za razvoj obrazovanja i usavršavanja mladih znanstvenika i inženjera, ali i transfera znanja tehnologija iz europskih laboratorija, kao što su CERN i drugi centri. Zbog umrežavanja različitih aktivnosti, ova inicijativa bi bila jedinstvena u cijeloj regiji i još jedan uspješan primjer CERN-ovog modela. Ovakav projekt bi znatno utjecao na poboljšanje životnog standarda i smanjenje nezaposlenosti.

Ministrica Dilberović upoznala je svoju gošću da ovo ministarstvo kontinuirano podržava razvoj znanosti te znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH, s ciljem stvaranja preduvjeta za brže uključivanje Bosne i Hercegovine u krug zemalja regije i Europske unije, opredijeljenih za izgradnju društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni.

Stoga je izrazila nadu da će ovaj projekt, s obzirom na sveukupni značaj znanosti i istraživačkog rada za društveni i ekonomski razvoj, dobiti potrebnu podršku svih zemalja u regiji, čime bi se otvorio prostor za međusobnu suradnju i njegovo potpuno realiziranje.

Inače, projekt je podržan od strane UN-a, UNESCO-a, CERN-a, kao i Europske komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close