Revolucija

Čovječanstvo je došlo na korak do otkrića lijeka za rak

Sci-Tech / Flash | 28. 05. 2015. u 10:16

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čovječanstvo je došlo na korak do otkrića lijeka za rak! Naime, prema pisanju The Independenta, znanstvenici su došli do nevjerojatne spoznaje prilikom istraživanja učinkovitih načina borbe s rakom. Genetski modificiranim virusom uspješno su napadnute isključivo stanice tumora.

Specijalisti u bolnici NHS Royal Marsden te Institutu za istraživanje tumora priopćili su kako je kod pacijenata s rakom kože, koji su tretirani modificiranim virusom herpesa, smanjena količina tumorskih stanica. Ovo je prvi put da je postoje dokazi uspješnog liječenja protiv raka.

Pacijenti s dijagnozom tumora u fazi kada se više ne može operirati su nakon virusne terapije, poznatije kao T-VEC, živjeli i do 20 mjeseci duže od bolesnika koji nisu sudjelovali u ovom obliku liječenja.

Iako su kod drugih pacijenata, u ranijim stupnjevima bolesti, rezultati bili skromniji od prve grupe, istraživači naglašavaju kako je ovo otkriće velik korak prema naprijed u borbi protiv raka.

Nova je metoda liječenja raka nazvana virusna imunoterapija. Genetski modificiran virus unosi se u tijelo i može se vezati isključivo za stanice raka. Prilikom spajanja za stanicu tumora, virus je uništava iznutra. Multipliciranje virusa aktivira imunološki sustav tijela koji potom kreće u borbu protiv zaraženih stanica, to jest stanica raka.

Slične su metode imunoterapije već razvijene u uspješne lijekove, a istraživači se nadaju da će nova tehnika u kombinaciji s već poznatim preparatima biti rješenje za rak.

Američka je farmaceutska kompanija Amgen preuzela nalaze istraživanja, a isti su poslani i drugim vodećim svjetskim laboratorijima u nadi daljnjeg razvoja lijeka.

- Donedavno smo na viruse gledali kao na neprijatelje protiv kojih se trebamo boriti. Sada je konačno otkrivena njihova prava svrha, a to je borba protiv stanica raka. Konačno smo uspjeli - kazao je voditelj Instituta za istraživanja bolesti raka u Londonu profesor Paul Workman.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Medicinske onkologije, obuhvaćalo je 436 pacijenata s dijagnozom raka kože u završnoj fazi. Više od 16% njih počelo je pokazivati znakove oporavka već nakon šest mjeseci od kretanja s terapijom. Postoje primjeri u kojima su se reakcije na liječenje javile i tri godine nakon tretiranja.

Znanstvenici vjeruju kako bi mogli modificirati virus herpesa da se veže i na stanice zaražene drugim oblicima raka, posebice tumora glave, vrata, mjehura i jetre. Očekuje se kako će ovaj način terapije ući u korištenje kroz desetak godina.

Kopirati
Drag cursor here to close