Zvoni

Čestitka roditeljima, učiteljima i đacima: Nastava počinje uz štrajk glađu

Sci-Tech / Flash | 31. 08. 2015. u 09:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović poželjela je svim učenicima, roditeljima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u školstvu, sretnu i uspješnu novu školsku 2015./2016. godinu, koja u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje 1. ili 7. rujna ove godine.

"Posebno čestitam i želim dobrodošlicu svim prvašićima, uz želju da im školski dani budu sretni, a škola mjesto radosti i druženja, gdje će steći vrijedna znanja, te lijepe uspomene za cijeli život. I svim ostalim osnovnoškolcima, te srednjoškolcima želim mnogo uspjeha u učenju i što bolje ocjene; neka svoje školsko vrijeme provedu što uspješnije, u razvijanju svojih potencijala i osposobljavanju za samostalan i odgovoran život, gradeći već sada temelje za ostvarenje svojih snova. Čestitam početak školske godine i svim prosvjetnim radnicima, sa željom da budu što uspješniji u odgoju i obrazovanju sretnog i uspješnog učenika, kao i vama, cijenjeni roditelji, sa željom da se ispune sve vaše nade i očekivanja", stoji u čestitki ministrice Dilberović.

Naime, sutra, 1. rujna planiran je početak školske godine za učenike u Unsko-sanskoj, Posavskoj, Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj i sarajevskoj županiji, dok bi idući ponedjeljak, 7. rujna nastava trebala početi i u Bosansko-podrinjskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Srednj-bosanskoj, Hercegbosanskoj te u Županiji zapadnohercegovačkoj, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Istodobno, oko 260 prosvjetnih djelatnika, koji se nalaze na brčanskom Zavodu za zapošljavanje, najavili za 8. rujna prosvjede ispred zgrade Vlade Brčko distrikta, blokadu graničnog prijelaza i početak štrajka glađu.

Ovim oni namjeravaju iskazati nezadovoljstvo zbog odluke Vlade da praznih 200 pozicija u brčanskom obrazovanju obnašaju nastavnici koji su već u stalnom radnom odnosu i da za taj posao dobivaju dvije plaće.

Ovakav način popune praznih pozicija, istaknuli su nezaposleni prosvjetni djelatnici, je izravno kršenje Zakona o obrazovanju, jer po tom zakonu jedan nastavnik se ne smije opteretiti s više od 25 nastavnih sati u okviru 40 satnog radnog tjedna.

"Ovaj događaj je kap koja je prelila čašu, iz tog razloga ozbiljno razmišljamo o pokušaju kolektivnog odlaska, migracije u neku EU zemlju, jer sada vidimo da nikoga nije briga za nas pa čak ni Vladu. Imat ćemo jak i opravdan razlog za odlazak i jak argument za EU zemlje kako bismo ispunili uvjet da se naš zahtjev odobri", stoji između ostalog u priopćenju nezaposlenih brčanskih prosvjetara. 

Kopirati
Drag cursor here to close