ITGirls

Besplatan trening iz programiranja za djevojčice iz Mostara

Sci-Tech / Flash | 29. 08. 2016. u 13:44 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa ITGirls najavljuje besplatan trening iz programiranja za djevojčice iz Doboja u dobi između 13 i 15 godina. U suradnji sa kompanijom Microsoft u Bosni i Hercegovini u prva dva vikenda rujna 16 zainteresiranih djevojčica imat će priliku raditi na vlastitoj internet aplikaciji kroz programske jezike HTML, CSS i Java Script. Sve zainteresirane djevojke se mogu prijaviti do 2. rujna putem online obrasca. Trening će se održati u INTERA Tehnološkom parku u Mostaru.

Inicijativu ITGirls pokrenuli su mladi zaposlenici i zaposlenice Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, inspirirani idejom digitalne revolucije, sa ciljem da zainteresiraju djevojčice za svijet programiranja. Naime, nezaposlenost je najveća među mladima, a pogotovo je izražena nezaposlenost mladih žena. S druge strane, kada je riječ o najtraženijim zanimanjima današnjice, sektor informacijsko – komunikacijskih tehnologija (IKT) prednjači u odnosu na sve druge. Dok se IKT sektor ubrzano širi, žene bivaju isključene iz ove oblasti najviše zbog činjenice da nisu jednako zastupljene u IKT obrazovnim programima.

''Početkom 2016. godine IT Girls tim je proveo istraživanje na uzorku od 713 mladih iz BiH u cilju uvida u rodne razlike u stavovima, znanjima i ponašanjima mladih prema IKT sektoru. Rezultati pokazuju da, iako djevojke imaju isti pristup i čak i zanimanje za IKT kao i mladići, za njih je manje vjerojatno da će se baviti sa IKT-om i istraživati ga, kao i razmišljati o karijeri u IKT oblasti.

Samim tim, potrebno je raditi na informiranju djevojaka o IKT sektoru, jačanju njihovog samopouzdanja i IKT vještina“, poručuju iz ITGirls tima.

Učenje programiranja nije bitno samo s aspekta tržišta rada u IKT oblasti, nego je nužna vještina digitalnog doba i odličan alat koji možemo koristiti u raznim oblastima, kao što su medicina, ekologija, aktivizam, umjetnost ili sport.

S obzirom na statističke pokazatelje o zastupljenosti djevojaka i žena u IKT oblasti u BiH i šire, bilo u obrazovanju ili sektoru zapošljavanja, očigledno je da postoji potreba za osnaživanjem djevojaka i žena da se više uključe u informacijske i komunikacione tehnologije kako bi imale jednaku mogućnost da profitiraju od tog rastućeg sektora i doprinesu njegovom daljem razvoju. S druge strane, radno tržište i društvo općenito će imati koristi od većeg sudjelovanja žena u IKT-u u smislu dodatnih kapaciteta i ljudskih resursa, koji će doprinijeti rastu bruto domaćeg proizvoda.
Trening u Mostaru je četvrti po redu besplatni trening koji ITGirls organiziraju, nakon uspješno provedenog treninga u Sarajevu, te treninga u Srebrenici i Doboju. Do kraja 2016. godine treninzi će se održati još u Drvaru i Banjoj Luci.

Na web stranici http://www.itgirls.ba mladi ljudi mogu saznati više o samom programiranju, besplatnim resursima koji su dostupni na internetu, te o ITSuperGirls – ženama u svijetu informacijskih tehnologija u Bosni i Hercegovini i šire.

Kopirati
Drag cursor here to close