FORTIS

Američka mornarica testira egzoskelet bez dodatnog pogona kao pomoć radnicima

Sci-Tech / Tehnologija | 22. 08. 2014. u 07:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka mornarica razmatra kako bi ljudski egzoskelet mogla koristiti kao pomoć radnicima koji rade u vojnim brodogradilištima. Egzoskelet omogućava radnicima da duže i lakše rade s teškim alatom prenoseći težinu predmeta iz tijela izravno na tlo. 

Tvrtka Lockheed Martin testira egzoskelet FORTIS koji je bez dodatnog pogona, ali prenosi teška tjelesna opterećenja i težine, preko konstrukcije, daleko od ljudskih mišića, do tla. Tvrde kako je egzoskelet FORTIS lagane i ergonomične konstrukcije koja omogućava radniku da se kreće na slobodan i prirodan način uz njegovo značajno povećanje radne mogućnosti i produktivnosti. 

Rad na održavanju brodova često zahtjeva korištenje alata koji uslijed svoje težine i uskih područja, u kojima se ponekada koriste, negativno djeluje na radnike. Upotrebom FORTIS egzoskeleta, radnici mogu teške alate duže držati i s njima raditi uz manje umora. 

Lockheed Martin ovaj egzoskelet razvija zadnjih pet godina. Ako se pokaže učinkovitim, tvrtka svoj proizvod namjerava prilagoditi i za vojnu upotrebu. 

Osim FORTIS-a, ova je tvrtka financirala i razvoj HULC hidrauličnog antropomorfnog egzoskeleta koji bi trebali koristiti isključivo vojnici. Ovaj egzoskelet bi trebao pomoći vojniku da bez problema nosi do 90 kilograma opreme preko svih terena.

Kopirati
Drag cursor here to close