Srce uzavrelo

Zoster okrenuo novi list u kajdanci

Kultura / Glazba | 30. 01. 2015. u 11:17 M.Iličić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nekoliko slušanja novog Zosterova albuma koji nosi naziv 'Srce uzavrelo', može se konstatirati kako je šteta što se na novi album čekalo tri godine, no razlozi i okolnosti su opravdane.

Pune tri godine je prošlo od izvrsnog albuma 'Imači kada'. S vremena na vrijeme se u medijima zavrti najavni singl 'Gavrilo', za koji su mostarski glazbenici snimili i videouradak, stoga i ne čudi silno nestrpljenje koje su fanovi i prijatelji benda u posljednje vrijeme iskazivali na društvenim mrežama.

U međuvremenu frontman Mario Knezović dobio je blizanke, a gitarist Atilla Aksoj je kvalitetno radio na paralelnim projektima, poput dua Arkul.

Iz ''katakombi'' mostarskog MC Pavarotti na svjetlo dana izašao je album 'Srce uzavrelo', na kojem se nalazi deset kompozicija. Album su snimali Eric Bajramović i Edin Zubčević, čiji se utjecaj osobito osjeti na jazz sinkopama pjesme 'Osjećam se'.

''Kad se u Bosni plus i minus izjednači, i kad se um pomrači i niko nikom ništa neznači...'', stihovi su uvodne pjesme 'Gavrilo' kojom Zoster, bez ikakvih pretenzija, kroz glazbu, postavlja pitanja na koja možda nikada nećemo dobiti odgovore.

Zoster je dosadašnjim albumima i muziciranjem visoko postavio letvicu, što će se u budućnosti zasigurno odraziti i u kritikama. No, jedno je sigurno, kvalitetom albuma 'Srce uzavrelo' bend se ne nalazi na 'Brodu koji tone', iako se Knezović u istoimenoj pjesmi ''kune'' kako ''Tone s brodom koji tone''.

Zanimljiva je pjesma koja progovara o bratskim odnosima, domišljatog, ''biblijskog'' naziva 'Ko Kain i Abel'. ''Ja znam da izgledam ko da bih prodao vlastitu majku, ali nije tako, izgled vara...'', poručuje Mario u stihovima pjesme 'Ja znam da izgledam', koja je tematski sve samo ne satirična.

Na ujednačenom albumu 'Srce uzavrelo' mjesto je našla i nešto laganija klavirska balada 'Plačeš'. Novi Zosterov album na izvjestan način okreće novi list u kajdanci benda. Možda je upravo ovaj album neka vrsta prekretnice, barem tako govori produkcija koja je naslonjena na gomilu hammonda i clean rockabilly gitare, dok sve skupa čvrsto stoji osovljeno na noge iskusne ritam sekcije.

Zbog svega navedenog, ali i energije koja je okružuje, ponajbolja pjesma na novom Zosterovom albumu je 'Mi nemamo neprijatelje'. Novi Zoster zvuči nešto mračnije, poput kombinacije Chuck Berryja i The Doorsa, s pronicljivim, intuitivnim tekstovima, koji mogu nastati samo na hercegovačkom kršu.

Kopirati
Drag cursor here to close