Epidemija nasilja

Žene u HNŽ-u ne prijavljuju nasilje zbog straha i osude okoline

Lifestyle / Flash | 25. 11. 2014. u 13:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''O točnom broju žena u HNŽ izloženih nasilju je nemoguće govoriti s obzirom da veliki broj takvih žena i ne prijavljuju nasilje zbog straha od samog nasilnika (prijetnje da će je ubiti i slično), zatim osude okoline, društva i slično'', rečeno je za Bljesak.info iz udruženja Žena BiH, nevladine organizacija koja već 20 godina pruža pomoć ženama i djeci žrtvama svih oblika nasilja.

U ovom udruženju kažu kako prevencija nasilja nad ženama predstavlja izazov za svako društvo i državu danas.

''Rasprostranjena epidemija nasilja nad ženama će biti okončana tek tada kada se žena bude poštovala kao vrijedna, dostojanstvena i s potpuno jednakom ulogom u našem društvu. Dakle, potrebno je raditi na podizanju svijesti cjelokupnog građanstva o vrijednosti zene i njezinog doprinosa društvu, te udruženim snagama možemo doprinjeti smanjenju nasilja nad ženama'', kažu iz udruženja Žena BiH.

Svaka druga žena izložena nasilju

Dok se u HNŽ-u ne zna točan broj žena izloženih nasilju iz Gender centra Federacije Bosne i Hercegovine kažu kako je svaka druga žena u BiH doživjela je neki oblik nasilja tijekom svog života, među kojima su najčešće kombinacije fizičkog, psihičkog, seksualnog i ekonomskog nasilja.

Povodom međunarodnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama, iz Gender centra FBiH napominju da ni žene slabijeg zdravlja, kao ni žene sa invaliditetom nisu pošteđene nasilja.

To su podaci istraživanja pod nazivom "Rasprostranjenost i
karakteristike nasilja prema ženama u BiH", koje je proveo Gender centar Federacije BiH u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH te drugim institucijama.

Prema nalazima istraživanja, psihičko nasilje je najrasprostranjenije, s ukupnom stopom prevalencije od 42 posto, dok iza njega slijedi fizičko nasilje, od 24 posto na životnoj razini, a seksualno nasilje doživjelo je tokom odraslog života šest posto žena.

Mlade žene najugroženije

Ovim istraživanjem utvrđen je i podatak da je najšire rasprostranjeno nasilje koje nad ženama vrše njihovi sadašnji ili bivši partneri, jersu oni počinitelji u 72 posto slučajeva.

''Mlade žene su više izložene nasilju nego starije, pa tako stopa prevalencije kod žena starosti od 18 do 24 godine iznosi 56 posto, a kod starijih od 65 godina 44 posto'', navodi se u istraživanju.

Direktorica Gender centra FBiH Ana Vuković kazala je kako je rodno zasnovano nasilje ili nasilje zasnovano na spolu globalni fenomen koji pogađa žene i djevojčice širom planete u svim državama i kulturama, bez obzira na društveno uređenje, religiju, vrijednosti i stavove.

''Ono se događa svakodnevno i svugdje i zbog toga se posebna pažnja posljednjih godina poklanja ovom problemu. Rodno zasnovano nasilje ima višestruke i dalekosežne posljedice za žrtve i društvo u cjelini'', istaknula je Vuković.

Vuković kaže da su korijeni rodno zasnovanog nasilja duboko utkani u patrijarhalnoj tradiciji i da se promjenom štetnih rodnih stereotipa i ukidanjem rodne diskriminacije može uticati na smanjenje, odnosno ukidanje rodno zasnovanog nasilja kao ekstremnog oblika diskriminacije.

Navela je i da je ovo istraživanje pokazalo da je čak 47,3 posto žena u Federaciji BiH tijekom svog života doživjelo neki od oblika nasilja: fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko, a najčešće kombinaciju nekih od tih oblika.

Podsjetila je da Gender centar Federacije BiH svake godine provodi kampanju "Bijela vrpca", gdje su muškarci u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama te da će tako biti i ove godine.

''Aktivnosti su brojne. Noseći bijelu vrpcu muškarci širom svijeta od 25. studenog do 10. prosinca pokazuju da su protiv nasilja nad ženama i djevojčicama'', kazala je Vuković, dodajući da ove godine imaju i kampanju "Život bez nasilja".

SOS telefon zazvonio preko tisuću puta

U Federaciji BiH postoji i besplatna SOS telefonska linija 1265 na koju je moguće prijaviti slučajeve nasilja u obitelji.

U 2013. godini i prvoj polovici 2014. godine, na osnovu podataka županijskih ministarstava unutarnjih poslova prijavljeno je 1.669 slučajeva te je podneseno 916 izvještaja o počinjenom kaznenom djelu nasilja.

Prema podacima općinskih sudova donesene su 324 presude. Zatvorska kazna izrečena je u devet posto slučajeva, novčana u šest posto slučajeva, uvjetna u 83 posto slučajeva i druga kazna u dva posto slučajeva.

Izrečena je 231 zaštitna mjera (udaljenje iz stana, kuće ili nekog drugog stambenog prostora i zabrana vraćanja u 15 posto slučajeva, zabrana približavanja žrtvi nasilja u 26 posto slučajeva, zabrana uznemiravanja ili uhođenja osobe izložene nasilju u 46 posto slučajeva, obaveza psihosocijalnog tretmana u šest posto slučajeva te obavezno liječenje od ovisnosti u sedam posto slučajeva).

U šest sigurnih kuća u ovom razdoblju na području FBiH smještene su 323 žrtve nasilja u obitelji, dok je putem SOS telefona pruženo 4.986 usluga. Od tog broja 95 posto poziva uputile su žene, a pet posto muškaraci.

Na SOS telefon 1265 za područje FBiH upućeno je 1.004 poziva, rečeno je u priopćenju Gender centra FBiH.

Brigu u jednoj sigurnoj kući u BiH i o SOS telefonu vodi i udruženje ''Žena BiH''. Iz ovog udruženja ne žele otkriti koliko korisnica imaju, ali kažu kako se broj poziva na SOS telefon povećao.

''Što se tiče naše Sigurne kuće ona je operativna 24/7 i zbog sigurnosti nasih korisnica ne govorimo o tome koliko žena se nalazi u njoj'', rekle su ''Žene BiH'' te dodale: ''Točno je da u sklopu našeg udruženja osim Sigurne kuće, egzistira i SOS telefon, te beplatna pravna i psihološka pomoć. Sa sigurnošću možemo tvrditi daje u posljednje vrijeme povećan broj žena koje nas kontaktiraju što je jasan pokazatelj da sve veći broj žena želi izaći iz tog začaranog kruga nasilja''.

Epidemija koja mora biti zaustavljena

Danas se u cijelom svijetu obilježava 25. studeni, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom UN Women u Bosni i Hercegovini pokreće kampanju #NisiSama, koja za cilj ima predstaviti priče osoba koje su preživjele nasilje i osoba koje se u svakodnevnom radu susreću sa rodno zasnovanim nasiljem, prvenstveno nasiljem nad ženama.

Od danas počinje i 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, unutar kojih će UN Women, zajedno sa partnerskim organizacijama iz nevladinog sektora, realizirati cijeli niz aktivnosti širom Bosne i Hercegovine u cilju jačanja svijesti o različitim vrstama nasilja nad ženama, koje se svakodnevno događa, kako u našoj zemlji, tako i širom svijeta.

''Svi moraju raditi zajedno kako bi zaustavili nasilje nad ženama i djevojčicama u ovom trenutku. Nasilje nad ženama je prava epidemija koja mora biti zaustavljena", poručila je Phumzile Mlambo-Ngcuka, izvršna direktorica UN Women.

UN Women BiH će tijekom 16 dana kampanje javnosti predstaviti priče osoba koje su preživjele nasilje, a koje mogu poslati snažnu poruku o prepoznavanju rodno zasnovanog nasilja, te traženju pomoći i podrške. S druge strane, kampanja će predstaviti stručnjake, žene i muškarce, koji se na dnevnoj osnovi bore protiv rodno zasnovanog nasilja kao i na prevenciji istog. Cilj je, naglašavajući priče preživjelih kao i priče radnika, istaknuti postignuća i prepreke koje su obje strane morale savladati, te skrenuti pažnju na postojeće mehanizme pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close