Britanski veleposlanik

Žene u BiH su prečesto marginailzirane i ugrožene

Lifestyle / Flash | 06. 03. 2015. u 16:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U savršenom svijetu Međunarodni dan žena značio bi da je 8. ožujak dan za obilježavanje sjajnog doprinosa koje su žene dale društvu. I jeste to.

Ali u isto vrijeme, nakon više od 100 godina kasnije, treba se sa žaljenjem i razočarenjem konstatirati da je taj dan još uvijek uveliko vezan za zaštitu, promoviranje i pružanje podrške jednoj polovini svjetske populacije. I prečesto su žene i dalje marginalizirane ili čak ugrožene u svojim zajednicama''.

Napisao je u svom blogu objavljenom danas britanski veleposlanik u BiH Edward Ferguson, pod naslovom "Žene, mir i sigurnost".

Podvukao je da Britansko veleposlanstvo nastavlja usko surađivati sa ženama koje su strašno propatile tijekom groznih događaja devedesetih godina. Posebno nastavlja pružati podršku žrtvama seksualnog nasilja u konfliktu - muškarcima i ženama kojima je prečesto uskraćena pravda i koji ne dobivaju odgovarajuću podršku od vlasti, a u nekim slučajevima ni od svojih porodica i zajednica.

Ferguson smatra da je jedan od najsigurnijih načina da se zacementiraju mir i stabilnost u BiH i široj regiji poboljšanje zastupljenosti žena u politici.

Podsjeća i da se ove godine obilježava 20 godina od Pekinške platforme za djelovanje, u sklopu koje su se vlade suglasile po pitanju minimalne kvote od 30 posto žena na razinama odgovornim za donošenje odluka.

''Upoznao sam veliki broj impresivnih žena u BiH, među njima i sudionice našeg Fellowship programa, koje bi mogle doprinjeti transformaciji političkog i ekonomskog bogatstva ove zemlje.

Ovo nije laka tranzicija za bilo koju zemlju, uključujući i moju. Izgleda da treba puno vremena da se invertiraju stoljeća muške hegemonije i dominacije. U nekim dijelovima svijeta, poput Iraka i Sirije, mračne sile i dalje koriste nasilje i zastrašivanje kako bi potisnuli i ušutkali žene'', ocijenio je britanski veleposlanik.

Kopirati
Drag cursor here to close