Konferencija

Ženama ne treba priča o ravnopravnosti, nego zakoni koji im to jamče

Lifestyle / Flash | 12. 05. 2016. u 12:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarke iz različitih stranaka u Federaciji BiH, uz podršku parlamentarki iz regije, okupile su se danas u Sarajevu na konferenciji "Ravnopravno učešće ZA žene" da bi doprinijele ravnopravnom sudjelovanju žena u svim segmentima demokratskog društva, a podršku u tome pružila im je i američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack.

Potpredsjednica Kluba parlamentarki Zana Marjanović (SBB) kazala je novinarima prije skupa da je cilj konferencije stvaranje platforme za postizanje značajnih promjena na federalnom nivou, kroz djelovanje Kluba parlamentarki u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a zajedničko djelovanje sudionika današnjeg skupa (parlamentarki, panelista i gostiju) trebalo bi rezultirati zaključcima i preporukama za unapređenje rada na osnaživanju žena u političkom, ekonomskom i društvenom životu u FBiH.

''Cilj nam je da se donošenjem adekvatnih zakona ispravi sve ono na što mislimo kad govorimo o neravnopravnosti žena. To je jedini način da se promijene stvari u praksi i stanje u društvu. Nama ne treba priča o ravnopravnosti, nego zakoni koji to garantiraju'', poručila je Marjanović.

Dodala je da žene mogu sve, samo im za to treba osigurati uvjete.

Darijana Katić (HDZ) podsjetila je da je 27 parlamentarki u Klubu parlamentarki iz različitih političkih opcija ujedinjeno u borbi za zaštitu, socijalnu i ekonomsku sigurnost žena. Kao glavni imperativ navela je da žene uistinu zaslužuju biti nositeljima najbitnijih političkih i društvenih odluka.

Klub primjerom političkog angažmana žena, kaže ona, nastoji povećati aktivnu ulogu žena i ohrabriti i druge žene da budu dio te priče.

Kazala je da će panelisti iz društvenog i političkog života pokušati u dva dana skupa dovesti do konkretnih zaključaka, koji bi potom trebalo da budu pretočeni u inicijative u parlamentarnoj proceduri.

Emina Mutap (SDA) je moderatorica na panelu o ženama u službi sigurnosti te je s tim u vezi novinarima naglasila važnost usvajanja niza mjera da bi se osiguralo sudjelovanje te zastupljenost i žena i muškaraca kao polaznih tačaka za usvajanje i primjenu etike, kodeksa ponašanja ili kodeksa rada koji poštuju prava žena.

''Reforma sigurnosnih i policijskih snaga je potrebna da bismo postali demokratičniji i reprezentativniji. Potrebna nam je reforma sistema pravde i sigurnosti da bismo postali pristupačniji i prihvatljiviji za potrebe žena'', kazala je.

Dvodnevnu konferenciju "Ravnopravno učešće ZA žene" otvorila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack i istaknula važnost osnaživanja žena u procesu odlučivanja u različitim segmentima društva.

''Dvadeset prvo stoljeće zahtijeva veće sudjelovanje žena. Žene jednako ili čak više doprinose nacionalnim ekonomijama u svijetu i ključni su pokretači te globalne ekonomije. Važno je da se uključite u lokalne privredne komore i podržite žene koje imaju vlastite biznise, da budete mentorice mladim poduzetnicama. Kad gradite te mreže podrške, uključite i muškarce'', poručila je veleposlanica Cormack.

Konferenciju organizira Klub parlamentarki PD FBiH u suradnji s Međunarodnim republikanskim institutom (IRI) i Vanjskopolitičkom inicijativom BH (VPI), a podržana je od Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Veleposlanstva SAD-a u BiH.

U dva dana konferencije bit će četiri tematska panela - Političko sudjelovanje žena u procesima donošenja odluka na svim nivoima, Žene u službi sigurnosti, Ekonomsko osnaživanje žena i Žene i socijalna sigurnost, a panelisti su predstavnici društvenog i političkog života.

Kopirati
Drag cursor here to close