Bezopasni divovi

Za neobične oblake nad Mostarom krive su planine

Vijesti / Politika | 05. 05. 2014. u 07:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neobični oblaci koji su se u nedjelju navečer nadvili nad Mostarom nastali su djelovanjem sjevernog vjetra preko planina koje okružuju Hercegovinu.

Kako je za Bljesak.info rekao neovisni meteorolog Zoran Zadro, za neobičan oblik ovih oblaka zaslužan je hrapavi reljef te strujanjem vlažnog zraka, koji se izdiže i kondenzira, nastaju zanimljive vrste oblaka. Za njihov oblik, koji je možda zastrašujući iako su oblaci potpuno ''bezopasni'', najviše su zaslužne planine oko Mostara.

''Međutim, oblaci koji su po boji i izgledu slični, ali nastaju na drugačiji, način jesu oni olujni jer nastaju na sudaru topla i hladna zraka u višim slojevima atmosfere. To su grmljavinski oblaci - Kumulonimbus. Često ljeti nastaju nad našom regijom, a njih veže visoka temperatura, visoka vlaga te nizak tlak'', rekao je Zadro za Bljesak.info.

Kaže kako bi takvi oblaci, koji nastaju kad se sudari osjetno hladniji te vruć zrak, izazvali jaku grmljavinsku nepogodu vjerojatno uz tuču te jak vjetar.

No, u nedjelju su nad Mostarom, iako su izgledom najavljivali jaku oluju, oblaci ipak izazvali samo divljenje još jednoj ljepoti i snazi prirode.

Inače, prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u Bosni i Hercegovini danas prijepodne se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje u sjeveroistočnim područjima, uz nešto više oblaka, može pasti i malo kiše, a na planinama i malo snijega. Tijekom dana očekuje se smanjenje oblačnosti i više sunčanih razdoblja.

Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar će u Bosni biti umjeren do pojačan, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 10 do 16, a na jugu do 22 stupnja.

Kopirati
Drag cursor here to close