Zbogom hlače

Upoznajte Helenu, transeksualnu majoricu srpske vojske

Lifestyle / Flash | 02. 03. 2015. u 20:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

‘’Neću više nikada nositi hlače’’, govori majorica srpske vojske, sada umirovljena zbog činjenice da se radi o transseksualnoj osobi koja je promijenila spol te je danas žena i zove se Helena.

‘Iako su liječnici ustanovili da sam sposobna za službu, u Ministarstvu tvrde da im štetim ugledu’’, ističe Helena koja je u vojsci provela više od dvadeset godina.U rješenju o umirovljenju, koje je 22. listopada 2014. potpisao ministar obrane Srbije Bratislav Gašić, navodi se da je kod časnika “ustanovljena dijagnoza koja može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije”. Nakon što su se o tom slučaju raspisali mediji u Srbiji, ministar obrane Gašić naglo je ublažio svoj stav. On sada tvrdi da je majorica Helena umirovljena zbog potrebe službe te da ima 20 godina radnog staža.

Iako tvrdi kako u Vojsci Srbije nema diskriminacije ni po jednoj osnovi, ministar obrane o majorici i dalje govori u muškom rodu te je novinarima rekao kako će se osobno ispričati pripadniku M. V. zbog birokratske pogreške koja se potkrala u objašnjenju o umirovljenju.

No, majorica Helena tvrdi kako je riječ o čistoj diskriminaciji na osnovi rodnog identiteta. Takvu pritužbu je dobio povjerenik za zaštitu ravnopravnosti. U tužbi se navodi kako je majorica bila na psihijatrijskoj procjeni radne sposobnosti te je dobila rješenje da je sposobna za profesionalnu vojnu službu. No, usprkos tome zapovjednik vojske i ministar su je uputili u mirovinu.

“Iako mi je Vojno-medicinska akademija rekla da sam sposobna za vojnu službu, netko u Ministarstvu obrane tvrdi da štetim ugledu vojske”, govori majorica Helene, čiji je slučaj privukao zanimanje i svjetskih medija.

Kopirati
Drag cursor here to close