Potrebni dodatni napori

UN: Za deset godina broj gladnih u svijetu smanjen za 100 milijuna

Lifestyle / Flash | 16. 09. 2014. u 11:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U proteklih deset godina broj gladnih u svijetu smanjen je za 100 milijuna, objavile su danas tri agencije Ujedinjenih naroda, dodajući da, ipak, i dalje svaki deveti čovjek na planeti nema dovoljno hrane.

U zajedničkom godišnjem izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu, Međunarodne fondacija za razvoj poljoprivrede i Svjetskog programa za hranu, ističe se da je od početka 1990-ih godina, broj gladnih smanjen za 200 milijuna ali se upozorava da, usprkos takvom napretku, "oko 805 milijuna ljudi u svijetu, ili svaki deveti, pati zbog gladi".

Milenijski ciljevi razvoja, među kojima je i onaj da se do 2015. godine prepolovi udio neuhranjenih u svijetu, i dalje je dostižan, "ukoliko se krene s hitnim i odgovarajućim naporima", dodaje se u izvještaju.

Do sada su 63 zemlje u razvoju dostigle taj cilj, a još šest je na putu da to učini do 2015.

''To je dokaz da možemo dobiti rat protiv gladi i treba inspirirati države da krenu naprijed, uz pomoć međunarodne zajednice, ako je neophodno'', dodaje se u izvještaju.

Izvještaj konstatira da se pristup hrani brzo poboljšao u zemljama koje su iskusile ukupan gospodarski napredak, posebno one u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, ali i u južnoj Aziji i Latinskoj Americi, prenosi Tanjug.

Usprkos sveukupnom napretku, međutim, nekoliko regija i podregija još uvijek se bori s glađu, tako da je u podsaharskoj Africi svaki četvrti čovjek kronično neuhranjen, dok je Azija dom većine gladnih, kojih tamo ima 526 milijuna, upozoravaju agencije UN.

Kopirati
Drag cursor here to close