Nikog nije briga

Umire Mrtvo More

Lifestyle / Flash | 29. 08. 2015. u 16:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razina Mrtvog mora dramatično opada. Kako se veliki dio njegovih pritoka koristi se za navodnjavanje, stručnjaci upozoravaju na moguću ekološku katastrofu, objavila je Al Jazeera.

Izlaz na Mrtvo more imaju Izrael, okupirana Zapadna Obala i Jordan, a tu se nalaze i neke od najpopularnijih turističkih odredišta.

More je poznato po nevjerojatno velikom salinitetu i blatu bogatom mineralima. Ipak, razina mu svake godine opada po jedan metar.

Turistički vodič Gundi Shachal kaže kako šokira pad nivoa Mrtvog mora, ali i nebriga susjednih država.

''Mrtvo more je međunarodno blago. Ono je jedinstveno u svijetu i trebalo bi biti tretirano kao naslijeđe cijelog svijeta. Umjesto toga, mi ga uništavamo iz dana u dan'', rekao je Shachal.

Mrtvo more umire jer se 70 posto njegovih prirodnih pritoka preusmjerava za navodnjavanje i piće. Uglavnom to čini Izrael, ali i Jordan, dok je u manjoj mjeri krivac Sirija. Preostalih 30 posto gubi se u procesu vađenja kalijeve soli.

Ekolozi su jednako zabrinuti i zbog stotina rupa nastalih od 80-tih godina. Neke su širine sportskog igrališta, a duboke kao dvokatnica.

Rupe gutaju ceste i dalekovode, a uzrok su i zatvaranja nekolicine plaža i lokalnih kompanija.

''Rupe nastaju zbog opadanja razina Mrtvog mora, što se povezuje s razinom vode u tlu. Područja koja su prije bila pod slanom vodom sada ispiru slatke vode'', objašnjava Gideon Baer, ekolog.

Pokrenuti su neki projekti za očuvanje Mrtvog mora. Ipak, ekolozi ističu da će proći desetljeća prije nego se šteta ispravi.

Ako susjedne džrave ne prekinu crpiti vodu iz pritoka Mrtvog mora i ako ne prestanu s kopanjem kalijeve soli, more će zasigurno presušiti.

Kopirati
Drag cursor here to close