Mostarski turizam

Turiste u Mostaru dočekaju prosjaci, Tito i kineski suveniri

Lifestyle / Flash | 05. 05. 2015. u 11:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središte Hercegovine, Mostar, može se podičiti prirodnim ljepotama, drevnom arhitekturom, spomenicima pod zaštitom UNESCO-a.

Na Tripadvisoru preporučene su desetine turističkih atrakcija ovog grada, no turisti, koji dolaze na izlet u grad na Neretvu, ipak ih uspiju vidjeti samo nekoliko.

Većinom vide Stari most, skokove mostarskih skakača, i to ako ih sami plate, Krivu ćupriju, Crkvu Svetog Petra i Pavla i eventualno Muzej Hercegovine, dok s ostalim atrakcije poput npr. Partizanskog groblja turisti nisu upoznati.

Više Hercegovine, manje Kine

Ovo se događaja jer Mostar nema razvijenu turističku strategiju, po kojoj bi turisti došli i ostali i odsjeli u Mostaru i bolje se upoznali s gradom. Razvojem turističke strategije profitirali bi turistički djelatnici, ali i sam Grad. Tako bi dio kolača pripao turističkim agencijama u Mostaru, a ne stranim agencijama koje u ovaj grad dovode turiste.

Ponudu Mostara svakako je potrebno poboljšati. Jedna od stvari koja se može poboljšati su upravo suvenirnice koje rijetko nude autohtone hercegovačke suvenire.

U Starom gradu možete kupiti i najpoznatiji ruski suvenir ''babuške'', raznu odjeću kineskog podrijetla, suvenire s motivima Afrike, maske slične venecijanskim maskama, gas maske, majice s natpisom Josipa Broza Tita, streljivo i druge ratne zaostavštine te parfeme svjetskih bendova.

Prosjaci i smeće

Prilikom obilaska Starog grada turisti će po nekoliko puta sresti prosjake, koji su većinom romske nacionalnosti, a nerijetko ih dočekaju i pri samom izlasku iz autobusa.

Osim, prosjaka koji narušavaju sliku Mostara koju turisti nose u svijet, narušava je i smeće koje se osim po ulicama, nalazi i u rijeci Radobolji te Neretvi, biserima kojima se turisti u raznim brošurama privlače.

Kopirati
Drag cursor here to close