Efekt ruža

Što je veća kriza, žene su sve ljepše!

Lifestyle / Flash | 11. 07. 2012. u 17:43 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekonomski teška vremena potiču prodaju proizvoda za uljepšavanje i dizajnirane garderobe, budući da žene posvećuju više pažnje dobrom izgledu i privlačenju partnera, pokazalo je američko istraživanje urađeno na sveučilištu u Teksasu.

Istraživači iz Teksasa otkrili su da ekonomska kriza pozitivno utječe na kozmetičku industriju, a taj fenomen naziva se "efekt ruža".

- Iako i muškarci i žene smanjuju potrošnju kao odgovor na recesiju, postoji izuzetak, a to je trošenje na proizvode za uljepšavanje, navela je Sarah Hill, asistentica na Kršćanskom sveučilištu u Teksasu.

- Žene imaju povećanu želju kupovati takve proizvode u vrijeme recesije. Iako zbog toga štede na drugim stvarima, one žele ulagati u proizvode koji ih čine atraktivnijim, dodala je ona. Ekonomska kriza povezana je s rastom prodaje kozmetičkih proizvoda još od Velike depresije, navodi Hill.

I ranija istraživanja potvrđuju ovu tezu, budući da pokazuju da je prodaja kozmetike za njegu tijela, šminke i parfema u Americi u ovoj godini povećana za jedanaest posto u odnosu na prethodne godine.

Kina, Meksiko i Argentina također su prošle godine zabilježili dvoznamenkasti rast prodaje proizvoda za uljepšavanje, dok je u Britaniji i Francuskoj taj rast iznosio devet, odnosno tri posto.

Hill i njezin tim istraživali su, kroz niz eksperimenata, kako i zašto ekonomska kriza utječe na ponašanje žena. Koristili su realne podatke o potrošnji i pitali potrošače bi li kupili određeni niz proizvoda ako postoje naznake da slijedi recesija.

Otkrili su da muškarci nisu željeli ništa kupovati. Žene također nisu pokazale zanimanje za proizvode koji ne utječu na njihovu atraktivnost.

- Otkrili smo, međutim, da postoji snažan "efekt ruža", navela je Hill.

- Žene svjesno žele uraditi nešto što će im pomoći osjećati se dobro u svojoj koži, ali smo na kraju zaključili da je ono što im pomaže da se osjećaju dobro istovremeno upravo ono što ih čini atraktivnijim u očima muškaraca, dodala je Hill.

Kopirati
Drag cursor here to close