Plastični otpad u oceanim

'Sedmi kontinent' pluta oceanima i smrtonosan je za životinje

Lifestyle / Flash | 21. 10. 2014. u 08:50 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milijun i po životinja godišnje umire od plastičnog otpada u oceanima i taj problem se pogoršava. Svake godine plastika ubije 1,5 milijuna ptica, riba, kitova, kornjača.

Nedavna istraživanja izazvala su pravu uzbunu, upozorivši na opasnost od smeća nazvanu "sedmi kontinent".

Radi se o "otocima" plastičnog otpada u Tihom, Atlantskom i Indijskom oceanu.

U sjevernom Pacifiku 30 posto riba progutalo je plastiku. U tom oceanu nalazi se do sada najveći "otok" otpada.

Prvi put je primijećeno 1997. između obala Kalifornije i Havaja. Od tada se utrostručio i danas je sedam puta veće od francuske.

Još od 2011. Udruženje za zaštitu kitova i delfina upozorava da plastični otpad predstavlja smrtnu opasnost za te životinje. Od 2012. prestižni časopis "Biološka pisma" slojeve plastičnog otpada naziva "smrtonosnom juhom", koja se, ponekad, može naći i na dubini do 1.500 metara, javlja Srna.

Ti 'otoci plastičnog smeća nose morske struje i ona su ponekad blokirana u virovima oceana, bez mogućnosti biorazgrađivanja.

Naprimjer boca se neće razgraditi pod djelovanjem bakterija, jer gljivice ne djeluju na plastiku.

Stručnjaci objašnjavaju da je 80 posto plastike koja čini taj otpad od polietilena - jednostavnog i jeftinog polimera poznatog po visokoj otpornosti.

Podsjećamo, Popularni američki glumac Martin Sheen koji 25 godina surađuje s nevladinom udrugom Sea Shepherd na zaštiti oceana krstio je novi istraživački brod koji nosi njegovo ime.

Brod će pridonijeti borbi protiv onečišćenja oceana plastikom. Plastika je postala jedan od najgorih predatora mora, rekao je 74-godišnji hollywoodski veteran na svečanosti porinuća broda u Marini Del Rey, nedaleko od Los Angelesa.

Kopirati
Drag cursor here to close