Biciklisti na ulicama

Sedmi Giro di Sarajevo ponovno ukazao na nedostatak biciklističkih staza

Lifestyle / Flash | 07. 09. 2014. u 17:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalna biciklistička manifestacija "Giro di Sarajevo", koju organizira istoimeno udruženje, u nedjelju je sedmi put održana u Sarajevu.

U rekreativnoj dvosatnoj vožnji bicklista održanoj na istoj ruti kao i prethodnih godina, od Dobrinje do Vijećnice, te Vilsonovog šetališta, sudjelovalo je oko 2.000 biciklista. Kolona biciklista prešla je dionicu dužine 20 km s ciljem na platou između Zemaljskog muzeja i mosta Ars Aevi.

Svi sudionici manifestacije na cilju su sudjelovali u nagradnoj igri, a najsretnijim je uručeno 15 profesionalnih biciklističkih kaciga i tri bicikla, koje je poklonio generalni sponzor Coca Cola.

Po riječima predsjednika Udruženja Nisada Selimovića, ovom manifestacijom organizatori su željeli da dignu glas protiv diskriminacije bicilista u gradu, te nadležnim institucijama ukažu na neophodnost izgradnje biciklističkih staza koje bi rasteretile promet, ali i povećale sigurnost svih sudionika u prometu.

Nakon vožnje rekreativaca, prvi put je održana i utrka "Giro Drag Race" na lokaciji pored pozornice na Vilsonovom šetalištu. Natjecanje je održano na stazi dužine 100 metara uz učešće 64 biciklista, koji su se natjecali u utrci ubrzanja. Za najbolje su osigurane nagrade i medalje, navodi Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close