Turizam u HNŽ

S lošim zakonom, biciklističkom stazom i signalizacijom u novu sezonu

Lifestyle / Flash | 26. 04. 2016. u 09:15 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistička zajednica Hercegovačko - neretvanske županije u sljedeću sezonu ulazi sa većim brojem realiziranih projekata koje je sama financirala, ili su financirani od strane EU, te se, kako u razgovoru za Bljesak.info ističe Semir Temim, zamjenik direktora TZ HNŽ, za razliku od susjednih županija, ne može požaliti na trenutne uvjete poslovanja.

Trenutno je u fazi implementacija projekta Razvoj ruralnog turizma u HNŽ kojeg je izradila i financira TZ HNŽ koji ima za cilj da oživimo hercegovačko selo i stvorimo novi turistički proizvod koji ćemo za sljedeću turističku sezonu ponuditi svim domaćim i stranim turistima.

Bljesak.info: Postoji li inicijativa za neke nove projekte kad je u pitanju nadolazeća sezona?
Temim: Turistička zajednica je uradila veći broj projekata koje je sama financirala ili su oni financirani od strane EU, kao što je turistička signalizacija HNŽ, Vinska cesta Hercegovine, Adristorcal lands, Urbano turistička i pješačka signalizacija Grada Mostara, Mapiranje brdsko biciklističkih staza u HNŽ i dr. Trenutno je u fazi implementacija projekta Razvoj ruralnog turizma u HNŽ kojeg je izradila i financira TZ HNŽ koji ima za cilj da oživimo hercegovačko selo i stvorimo novi turistički proizvod koji ćemo za sljedeću turističku sezonu ponuditi svim domaćim i stranim turistima. Također, trenutno smo u fazi pregovora sa potencijalnim partnerima oko priprema za javljane na poziv od strane EU, a odnosi se na prekograničnu suradnju Hrvatske, BIH i Crne gore. Veliki je broj manifestacija u našoj županiji koje su i turističke ali i kulturne i druge koje naša TZ sufinancira a od značaja su za razvoj i unapređenje ukupne turističke ponude.

Bljesak.info:Možete li konkretno navesti akcije koje ste poduzeli za nadolazeću sezonu?
Temim: U sklopu priprema za ovu turističku sezonu TZ HNŽ je obnovila kompletnu turističku signalizaciju u HNŽ, nastupili smo na međunarodnim sajmovima gdje smo promovirali Bosnu i Hercegovinu, posebno našu županiju, Beč, Prag, Milano, Bratislava, Beograd, Split i dr. Uradili smo veći broj promotivnog materijala koji se dijelio na sajmovima, a koji će također biti dostupan u našim TIC-ovima i smještajnim kapacitetima. Na turističko tržište smo ponudili novi turistički proizvod "Brdsko biciklistička staza Čvrsnica,Vran Čabulja", te kroz stalnu suradnju s velikim brojem udruženja građana uspostavili suradnju kroz sufinanciranje projekata na kojima oni rade a od značaja su za razvoj turizma.

Bljesak.info:Kakvi su uvjeti rada Turističke zajednice HNŽ trenutno, vi za razliku od susjednih županija, djelujete pod županijskim zakonom?
Temim: Turistička zajednica HNŽ je osnovana na osnovu Zakona o turističkoj zajednici i unaprijeđenju turizma u HNŽ. Turistička zajednica je organizirana kroz Glavi ured u Mostaru i šest podružnica Mostar, Prozor-Rama, Konjic-Jablanica, Čapljina-Stolac, Čitluk-Međugorje-Bijakovići i Neum-Ravno. Uvjeti u kojima radi naša turistička zajednica su zadovoljavajući iako ima puno prostora za poboljšanja.

Novi prijedlog Zakona o turizmu u FBIH, odnosno prepisani Zakon o turizmu RS, smatramo apsolutno štetnim za dalji razvoj i unapređenje turizma u FBIH

Bljesak.info:Što prijedlog o izmjenama zakona o turističkim zajednicama u Federaciji donosi za vas?
Temim: Novi prijedlog Zakona o turizmu u FBIH, odnosno prepisani Zakon o turizmu RS, smatramo apsolutno štetnim za dalji razvoj i unapređenje turizma u FBIH. To je zakon koji će nanijeti nesagledivo štetne posljedice koje se neće moći ispraviti, zakon koji će zaustaviti mnoge turističke projekte, ugasiti veliki broj "malih" kulturnih i turističkih manifestacija. Smatramo da Zakon o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u FBIH koji je donesen 1996. godine treba biti osnova za donošenje novog Zakona, a da o ponuđenom prijedlogu ne treba ni raspravljati jer će nanijeti štetu svima, od općine, županije pa i federacije.

Bljesak.info: Kako se trenutno financirate?
Temim: Turistička zajednica se financira iz boravišne takse koju plaćaju korisnici usluga noćenja u našoj županiji, a ne vlasnici objekata, i iz turističke članarine koju plaćaju obveznici iz Odluke o standardnoj klasifikaciji djelatnosti u FBIH. Radi se o pravnim osobama čija je djelatnost vezana za turizam, vezana za povećanje prometa u sezoni a ne proizvodnja i proizvodne djelatnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close