ojačajte organizam

Pripremite svoj imunitet za svaku vrstu prehlade i gripe

Lifestyle / Flash | 10. 10. 2015. u 15:32 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odrasle osobe obolijevaju 2 do 3 puta na godinu, školarci 4 do 6 puta, a mala djeca i 6 do 8 puta na godinu. Dakle, spriječiti prehladu gotovo je nemoguće, no ipak se može učiniti dosta kako bismo sezonu magle i kiše dočekali spremni.

Do prehlade i gripe dolazi zato jer je organizam oslabio već i prije, te je njegova obrana popustila. Ležanjem u krevetu već ste na konju, jer se neodležana gripa može vući i 3 mjeseca, te nerijetko završiti sa upalom sinusa, pluća ili bronhija.

Prva i osnovna stvar koju trebate napraviti kako bi izbjegli “zimske” bolesti je jačanje organizma! Vaš imunitet mora biti pripremljen za svaku vrstu prehlade i gripe.

Perite ruke sapunom i vodom

Kako biste spriječili mogućnost zaraze gripom, važno je često prati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, izbjegavati kontakt s oboljelima te, ako se ipak razbolite, ostati kod kuće i izliječiti se.

Odmarajte se i pijte puno tekućine

Ako vas gripa nije zaobišla, probajte izbjeći stres. Lezite u krevet i odmarajte. Čuvanje energije pomaže tijelu da se bori protiv gripe te sprječava moguće komplikacije. Zbog stresa, naime, vaš je obrambeni i imunološki sustav oslabljen, pa virusi zapravo, kao da se lijepe i nije im potrebno mnogo da dođe do gripe i vašeg bolovanja.

Zbog  povišene temperature tijelu je potrebno i više tekućine pa pijte puno vode (od šest do osam čaša na dan), čaja i cijeđenih sokova, no bez kofeina.

Želite li si olakšati simptome vrućice, glavobolje i bolova, prije kupnje lijeka obvezno se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Cijepljenje protiv gripe najbolja je prevencija

Najboljom zaštitom protiv gripe smatra se cijepljenje, a obično počinje već u jesen. No još se možete cijepiti ako niste. Osobito se preporučuje starijima i kroničnim bolesnicima. Najugroženije populacijske skupine kojima se preporuča obavezno cijepljenje protiv gripe su osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici, trudnice,  djeca starija od 6 mjeseci i  zdravstveni djelatnici.

Kvalitetnom prehranom i vježbanjem protiv gripe

Pravilna prehrana i redovita fizička aktivnost doprinose jačanju imuniteta, te na taj način štite od mogućih virusnih infekcija ili barem ublažavaju simptome gripe. Preporučuje se jesti voće i povrće bogato vitaminima te ribu, primjerice skušu ili sardinu, jer je bogata omega-3 masnim kiselinama koje se u organizmu bore protiv upala. Istraživanje Sveučilišta u Beču je pokazalo da jogurt, bilo koji, jača imunitet i da ga je 100 grama dnevno dovoljno. Od voća koje se preporuča za sprečavanje gripe su, uz standardni limun, jabuke, brusnice, grejp i banane.

Koristite propolis

Propolis je ljekovit proizvod pčela koji zbog svog sastava povoljno djeluje protiv virusa, bakterija, pa tako i gripe. Djelatne tvari u propolisu mogu aktivirati različite procese prirodne obrane organizma (humoralni imunitet, mediatorske stanice), a istodobno mogu direktno djelovati na same patogene. To je izuzetno vrijedan mehanizam u borbi protiv različitih infekcija.

Razlika između gripe i prehlade

Simptomi: Gripa

Početak bolesti: nagli početak, razvoj simptoma unutar 3-6 sati
Trajanje bolesti: 7-10 dana ili dulje
Vrućica: visoka temperatura (38-40°C) u trajanju 3-4 dana
Glavobolja: nagli početak, snažan bol
Bol u mišićima: jak bol
Drhtavica: uobičajena
Umor, slabost: izražen umor koji može potrajati 2-3 tjedna
Iscrpljenost: često prisutan simptom
Kašalj: suhi kašalj
Kihanje: ponekad
Začepljen nos: ponekad
Bolno grlo: ponekad
Komplikacije: bronhitis, upala pluća, pogoršanje kronične bolesti

Simptomi: Prehlada

Početak bolesti: postupan
Trajanje bolesti: 3-5 dana
Vrućica: blaga
Glavobolja: blaga
Bol u mišićima: blaga bol
Drhtavica: nije uobičajena
Umor, slabost: blagi
Iscrpljenost: nikad
Kašalj: produktivni kašalj
Kihanje: uobičajen simptom
Začepljen nos: prolazi unutar tjedan dana
Bolno grlo: uobičajeno
Komplikacije: upala sinusa, upala srednjeg uha

Kopirati
Drag cursor here to close