Parada u nedjelju

Pripreme za paradu ponosa u Podgorici pri kraju

Lifestyle / Flash | 31. 10. 2014. u 14:28 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici crnogorske LGBT udruge Queer Montenegro najavili su u petak kako će na Paradi ponosa, koja će se održati u nedjelju u Podgorici, biti više sudionika nego prošle godine izrazivši zadovoljstvo suradnjom s crnogorskim tužiteljstvom i policijom na organizaciji nedjeljnog mimohoda.

"Definitivno je da će među sudionicima povorke biti šef izaslanstva EU u Podgorici Mitja Drobnič, predstavnici crnogorske vlade, jedan broj veleposlanika, mnoge javne ličnosti, predstavnici civilnog sektora i skoro svih političkih stranaka, ali i organizacija i institucija iz Europe i svijeta, kao i velik broj građana dobre volje kojima je stalo da dignu glas ne samo za zaštitu prava LGBT osoba, već za jednakost svih koji su u neravnopravnom položaju", rekao je predsjednik Upravnog odbora (UO) ove udruge Danijel Kalezić.

Predstavnici udruge izvijestili su crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića o organizaciji i sudionicima nedjeljne Parade ponosa istaknuvši da se očekuje već broj sudionika, te odgovarajuća razina policijske zaštite i poduzimanje odgovarajućih mjera prema svakome tko bude remetio javni red i mir.

Čelnik udruge Kalezić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s policijom i tužiteljstvom, te ukupnim odnosom građana prema toj populaciji koji je bolji nego ranijih godina, kao i sve većim brojem prijavljenih za Paradu.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je pak kako je "Crna Gora pokazala spremnost da sukladno Ustavu i visokim međunarodnim standardima jamči jednaka prava svim građanima, bez obzira na njihove različitosti". Dodao je kako je uvjeren da će i ova Parada ponosa pokazati da crnogorsko društvo "poštuje pravo na različitost i da je država odlučna to pravo i zaštiti".

Crnogorska vlada preporučila je svim ministarstvima da odrede svoje predstavnike na nedjeljnom gay prideu i "time pokažu jasnu potporu vlasti pravu na slobodno izražavanje stajališta". Druga po redu Parada ponosa u Podgorici, kao "najveći događaj vidljivosti LGBT zajednice" bila je zakazana za 26. listopada, ali je zbog održavanja Podgoričkog maratona u dogovoru s policijom odgođena za tjedan dana kasnije, objavila je Fena.

"Parada će biti poseban test za tužiteljstvo koje prošle godine nije pokrenulo nijednu kaznenu prijavu protiv huligana koji su pravili nerede na ulicama našeg grada", rekli su početkom listopada organizatori skupa istaknuvši da je tužiteljstvo time pokazalo "nedostatak kapaciteta za adekvatno procesuiranje kaznenih djela počinjenih iz mržnje".

Prva parada ponosa u Podgorici održana je 20. listopada prošle godine uz sudjelovanje ministara za nacionalne manjine i za socijalna pitanja, ali i uz manje incidente. Prije toga je u Budvi u ljeto prošle godine održano okupljanje LGBT osoba, uz jake mjere osiguranja, kada je desetak osoba ozlijeđeno i kada su LGBT osobe morale biti evakuirane brodovima iz središta grada zbog nasilnih prijetnji prosvjednika protiv toga skupa.

Crnogorska vlada pokazuje razumijevanje za zahtjeve pripadnika LGBT populacije za zaštitom njihovih prava, što su pokazali prilikom dosadašnjih okupljanja kada je policija dobro osiguravala odvijanje skupova. Najavljeno je da će ove godine 1.800 policajaca osiguravati održavanje crnogorske Parade ponosa.

Navijačke skupine pod nazivom Varvari, koji su prošle godine prosvjedovali protiv održavanja Parade ponosa pokušavajući i fizički napasti sudionike, ove godine se nisu oglašavali vezano uz održavanje nedjeljnog mimohoda, prenosi Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close