Toplinska slabost

Prepoučujemo: Izbjegavajte naporan fizički rad

Lifestyle / Flash | 21. 06. 2012. u 10:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu dolaska ljetnih vrućina i najave toplinskog vala na našim prostorima, Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a donio je niz preporuka kako se građani trebaju zaštititi od sunčanica i toplinskog udara uslijed djelovanja visokih temperatura zraka.

Preporuke u cilju izbjegavanja narušavanja zdravlja toplinom se posebno odnose na starije osobe, djecu, trudnice i bolesnike oboljele od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih, respiratornih, šećerne bolesti i drugih kroničnih bolesti. Prema napucima, nužno je pridržavati se preporuka jedna od kojih je ne izlagati se vrućini, izbjegavati boravke na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, tj. od 10 do 17 sati, te izbjegavati naporan fizički rad.

Preporučuje se i nošenje lagane i svijetle odjeće od prirodnih materijala, kao i nošenje šešira širokog oboda i sunčanih naočala. Nadalje, dobro je rashladiti tijelo tuširanjem ili se kupati u mlakoj vodi.

Zavod preporučuje i dnevno konzumiranje 2 litre tekućine, bilo u obliku vode ili u obliku juha i čajeva, a osobito se preporučuje izbjegavanje alkohola te napitaka s previše kofeina i šećera. U pogledu prehrane, preporučuju se češći, ali manje obilni obroci, te izbjegavanje pržene, zasoljene i masne te hrane bogate bjelančevinama.

Jedna od mjera predostrožnosti je i uzimanje više sezonskog voća i povrća. Građani bi, nadalje, trebali osigurati da dnevna temperatura u prostorijama u kojima borave ne prelazi 30 stupnjeva, te bi trebali zatvarati vrata i prozore kako bi spriječili ulazak topline u prostorije.

Osobe koje pate od kroničnih bolesti upozoravaju se da uzimaju lijekove, da budu oprezne te da provjere s liječnikom mogući utjecaj topline na djelovanje lijekova i moguće pogoršanje bolesti. Bitno je pridržavati se preporuka zdravstvenih ustanova cijelo vrijeme trajanja vrućina. Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice te povraćanje znak su uzbune, posebno za kronične bolesnike i starije osobe, te je potrebno javiti se svom liječniku.

Kako bi se izbjegla sunčanica, nužno je sklanjati se sa sunca, ako je moguće boraviti u klimatiziranoj zamračenoj, no dobro provjetrenoj prostoriji.

"Istuširajte se mlakom vodom i pijte tekućine, čaj, sok ili običnu vodu. Tekućinu ne treba davati odjednom u velikoj količini, već češće po manje. Ako se tegobe nastave i pogoršavaju se, potrebno se javiti liječniku", preporučuju iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Sunčanica i toplinski udar nastaju zbog poremećaja termoregulacije uslijed izravnog prekomjernog izlaganja suncu. Tijekom ljetnih vrućina česti su i toplinski osip, toplinski grčevi, toplinska slabost i toplinska iscrpljenost.

Toplinski udar može nastati ne samo zbog preko-mjernog izlaganju sunčevim zrakama, već i uslijed pregrijanog zraka. On nastaje kada se tijelo prezrije u relativno kratkom vremenskom intervalu. Nastaje naglo uslijed prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma temperaturu održati u normalnim granicama. Simptomi su tjelesna temperatura viša od 41 stupanj opća slabost, topla i suha koža bez znojenja, ubrzan puls i disanje, pad krvnog tlaka i poremećaj srčanog rada.

Sunčanica je, pak, toplinski udar koji nastaje pri prekomjernom izlaganju tijela sunčevoj svjetlosti. Počinje jakom glavoboljom porastom tjelesne temperature koja se u glavi povećava, dok koža tijela postaje suha, uz stalno povećanje tjelesne temperature.

Kopirati
Drag cursor here to close