Rikard Gumzej

Preminuo Tuđmanov dizajner

Lifestyle / Flash | 28. 07. 2014. u 16:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati modni kreator Rikard Gumzej, koji je u subotu preminuo u Zagrebu u 75. godini, u srijedu će biti pokopan na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Gumzej je još prije tridesetak godina bio pojam u estradnom i modnom svijetu, kreirajući tzv. građanski štih i donoseći mnoge odjevne inovacije, izvijestila je udruga ULUPUH čiji je Gumzej bio član.

Koncem 60-ih godina 20. stoljeća Gumzej je u Zagrebu otvorio je svoj prvi butik, prvi takav u Hrvatskoj. Isticao se stavom kojim se suprotstavljao podilaženju zapadnjačkim modnim idejama, a narodne vezove često je uklapao u luksuzne modele, posebice na opremi natjecateljica na svjetskim natjecanjima kao što su Miss svijeta i Kraljica svijeta, ističu u ULUPUH-u.

Dodaju da je Gumzej među prvima počeo koristiti tradicijske motive panonskog područja, služeći se aplikacijama posavskih ruža i zlatoveza na odjeću koja je bila moderna 1970-ih, a tu je modu popularizirao u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kao jedan od utemeljitelja HDZ-a autor je izbornih slogana te stranke poput "Zna se", "Tuđman, a ne Balkan", "Odlučimo sami o sudbini svoje Hrvatske" i "Imamo Hrvatsku". Bio je i direktor HRT-a te vlasnik je licence za izbor ljepote Kraljica svijeta za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

Kreirao je odijela za mnoge poznate osobe, dizajnirao je uniformu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana za vojnu paradu na Jarunu uoči oslobodilačkih akcija 1995.

Pogreb Rikarda Gumzeja bit će u srijedu, 30. srpnja u 15.50 iz mrtvačnice na Mirogoju.

Kopirati
Drag cursor here to close