U Srbiji izvanredno

Poplave prijete Balkanu: Ugrožen istok i sjeveroistok Bosne

Lifestyle / Flash | 21. 04. 2014. u 15:40 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji je zbog poplavnog vala nekoliko rijeka i njihovih pritoka u protekla dva dana najmanje 440 obitelji evakuirano, tisuće ljudi su bez vode za piće ili je zbog nestanka struje otežana vodoopskrba.

Izvanredna sutuacija proglašena je u pet općina u Srbiji, nastradalih nema, a nastalu štetu zbog poplava koje su zahvatile dijelove zapadne, srednje i istočne Srbije nemoguće je procijeniti dok se rijeke ne povuku.

No, po pisanju stranice Vremenska prognoza za HR i  BiH svakodnevna, nije samo Srbija ugrožena, postoji mogućnost da visokim vodostajima rijeka bude ugrožen i istok i sjeveroistok Bosne.

''Nedavni hladni prodor donio je velike količine snijega u planinskim područjima, a snijeg je pao i u pojedinim nizinama Balkana. Sav taj snijeg u gorju počeo se naglo topiti uz zatopljenje koje je stiglo. Međutim u kombinaciji s jakim kišama koje su padale prošlih dana došlo je do naglog porasta vodostaja rijeka i potoka'', rekao je administrator stranice Zoran Zadro.

Po njegovu pisanju, situacija bi se mogla zakomplicirati sljedećih 10 dana.

''U narednih deset dana se ne nazire stabilizacija vremena, očekuje se još jakih i obilnih oborina. Poplavama bi mogli biti ugroženi i Crna Gora, Bosna te Bugarska'', rekao je Zadro.

Kopirati
Drag cursor here to close