Nasilje u BiH

Pomoć u sigurnoj kući u Tuzli do studenog potražilo 69 žrtava nasilja u obitelji

Lifestyle / Flash | 27. 11. 2012. u 18:32 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za terapiju i rehabilitaciju ˝Vive žene˝ Tuzla i ove godine oblježava ˝16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici˝. Riječ je o globalnoj kampanji u kojoj je uključeno 4.000 organizacija iz više od 200 zemalja svijeta.

Pod okriljem ove kampanje u Tuzli će biti upriličen niz aktivnosti. Jedna od njih je već realizirana, a radi se o studijskoj posjeti 12 stručnjaka iz naše zemlje institucijama grada Zagreba koje se bave problemom nasilja u obitelji, javlja Tuzlanski Info Portal (TIP.ba).

Po riječima koordinatorice psihosocijalnog programa u Centru za terapiju i rehabilitaciju “Vive žene” Fatime Bećirović, naredna aktivnost koja će biti realizirana je sastanak Komisije za jednakost spolova pri Skupštini Tuzlanske županije. Bit će ovo jedinstvena prilika za predstavljanje strateškog plana za prevenciju nasilja u porodici za narednih pet godina u FBiH.

Također, ˝16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici˝ u Tuzlu će donijeti i nekoliko okruglih stolova s posebnim akcentom na teme koje se tiču suzbijanja nasilja u obitelji, a bit će predstavljena i Sigurna mreža BiH. Riječ je o mreži nevladinih organizacija koje se bave temom nasilja u porodici, a upravo ˝Vive žene˝ su jedna od osam organizacija koje su koordinaciono tijelo ove mreže.

Dosadašnje realizirane aktivnosti spomenutog Centra bile su usmjerene na izmjenu Pravilnika, ali i federalnog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Važno je kazati kako jedan od segmenata Centra predstavalja i Sigurna kuća, a koja je u 2011. godini udomila 95 žrtava nasilja. Do studenog pomoć je potražilo 69 žrtava, odnosno 39 žena i 30-oro maloljetne djece.

˝Također, ‘Vive žene’ pokrivaju i SOS pozive za pomoć žrtvama nasilja u porodici. U 2011. bilo je 312 telefonskih poziva, dok je za 11 mjeseci ove godine bilo 252 SOS poziva. ‘Vive žene’ pružaju i pomoć i podršku žrtvama u okviru dnevnog tretmana koji se ogleda kroz psihoterapijski i psohosocijalni tretman, zatim socijalno i pravno savjetovanje, te medicinsku podršku i pedagoški rad s djecom školske dobi˝, naglasila je za TIP.ba Bećirović.

Kopirati
Drag cursor here to close