Američki državljanin

Poljska odbila uhititi Romana Polanskog zbog optužbe za silovanje u SAD-u

Lifestyle / Flash | 30. 10. 2014. u 13:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljska je odbila zahtjev SAD da uhiti američkog režisera Romana Polanskog zbog silovanja djevojčice u SAD, jer je to djelo u Poljskoj zastarjelo.

Tužiteljstvo u Krakowu pustilo je danas Polanskog poslije slaslušanja, uz obavezu da dođe ako bude potrebno.

"Nakon saslušanja tužitelj je konstatirao da nije neophodno da ga uhiti kako bi pričekao eventualni zahtjev za izručenje u SAD'', priopćio je glasnogovornik Glavnog tužiteljstva Poljske Mateuš Martinjuk.

SAD ne odustaje od kaznenog gonjenja slavnog režisera zbog silovanja 13-godišnje djevojčice prije 36 godina u Hollywoodu.

Polanski je pobjegao od suđenja i živi u Francuskoj, a sa žrtvom se nagodio da povuče tužbu.

Na iznuđeni seks režisera s devojčicom, američki i poljski zakoni gledaju kao na zločin pedofilnog silovanja koji se goni po službenoj dužnosti. Ali u Poljskoj je još 2010. godine objavljeno pravno tumačenje da je režiser u domovini siguran od izručenja, zato što je njegovo kazneno djelo već zastarjelo po poljskom propisu.

Tako ga Poljska neće izručiti, mada po tom tumačenju SAD imaju pravo da traže njegovo uhićenje dok se ne okonča procedura izručenja i dok ono bude odbijeno.

Glasnogovornik Martinjuk izjavio je da je danas dopunjen američki zahtjev koji prvobitno nije ispunjavao sve formalne zahtjeve.

Polanski je nakon uhićenja na filmskom festivalu u Švicarskoj u Poljsku došao 2011. godine, ali incognito, i uz jamstva da je zločin za koji mu SAD sude, u Poljskoj zastario.

U Varšavu je došao sada prvi put javno, na otvaranje Muzeja poljskih Židova u utorak, a potvrdu da ga postojbina neće izručiti SAD, dobio je i ranije, kada je najavio da bi svoj novi film snimao u Krakovu, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close