I BiH ima borbe bikova

Pogledajte najbolje bikove u BiH za 2013. godinu

Lifestyle / Flash | 23. 01. 2014. u 14:32 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borbe bikova u našoj zemlji imaju dugu i bogatu tradiciju, a posljednjih nekoliko godina biraju se i najbolji i službeno najuspješniji bikovi.

Brizonja, Brisko, Maks, Lozonja, Brižan, Barun, samo su neka od poznatih imena bikova na bh. koridama.

Titulu i pehar najjačeg bika u lakoj kategoriji u prošloj godini dobio je bik Bizon čiji je vlasnik Hidajet Kučuković iz Sanice, u srednjoj kategoriji ona je pripala biku Pasat Rusmira Beše iz Kruščice kod Viteza, a tituli u teškoj kategoriji za 2013. najbliži je Žujica braće Tubić iz Liskovice kod Mrkonjić-Grada.

Na četvrtoj po redu redovnoj skupštini Saveza klubova uzgajivača i ljubitelja bosanskog bika u BiH (SKUBBuBiH), koja je održana u Vitezu bili su predstavnici svih 22 udruženja.

Predsjednik SKUBBuBiH Besim Gljiva, inače organizator najveće manifestacije ove vrste Čevljanske koride podnio je izvještaj o radu, financijski izvještaj, a predloženo je i usvajanje drugih akata , kao pravilnika o stjecanju titule prvaka u tri kategorije za područje BiH.

''Za one kojima je ovaj sport tabu tema da pojasnim da SKUBBuBiH čine 22 udruženja sa prostora cijele BiH. Savez ima preko 22.000 registriranih članova i nekoliko puta više ljubitelja ovog sporta koji posjećuju ove manifestacije. Slobodno možemo reći da je ovo jedna od najorganiziranijih nevladinih organizacija i jedini savez na području BiH koji ne poznaje entitetske granice i kojeg čine pripadnici svi konstutivnih naroda u BiH i isti se financijski ne oslanja na bilo kakva proračunska sredstva. U pravom smislu riječi mi smo druga strana BiH'', kaže Besim Gljiva.

Među najboljim bikovima u našoj zemlji smatraju se i oni u vlasništvu Nediba Smajića Netka iz Viteza čija porodica već nekoliko decenija uspješno odgaja bikove.
Oni su bili poznati i u bivšoj Jugoslaviji i njihovi bikovi su bili najbolji u cijeloj regiji.
U 2013. godini među najuspješnije i najbolje bikove spadaju i Zekonja Benjamina Fetića iz Zenice, Brisko Zdravka Jurčevića iz Počulice kod Vitez, Peran i Jelenko Muje Hrvačića i Ćamila Mutabdžića iz Vlasinja kod Jajca, Šveđanin Josipa Biletića iz Krčevina kod Viteza, i Zečo Zdravka Jurčevića iz Počulice kod Viteza.

Veliku popularnost u našoj zemlji, ali i cijeloj regiji uživa jedina dama vlasnica nekoliko vrsnih bikova u BiH od kojih su dva prvaci Čevljanske i Grmečke Koride za prošlu godinu Renata Pranjković iz Viteza. Ona je na neki način postala i zaštitni znak bh. korida.

Kopirati
Drag cursor here to close