Roditelji, spremite se

Počela utrka za mostarske vrtiće

Lifestyle / Flash | 31. 05. 2016. u 11:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 15. do 30 . lipnja roditelji iz Mostara će imati priliku predati prijavu za upis djece u jedan od deset gradskih vrtića za pedagošku 2016./2017. godinu. 

JU ''Dječji vrtići'' u svom sastavu ima pet jedinica: Radobolja, Kuća od kamena, Sunce, Zvončić, Mrvica, te ima kapacitet od oko 450 mjesta.

Upisi traju do 30. lipnja

Prijavni obrasci za upis djece u ove ustanove se mogu preuzimati od 1. lipnja u svim organizacijskim jedinicama Ustanove, isključivo u vremenskom razdoblju od 15,00 do 16,30 sati, osim u O.J. Radobolja gdje se prijavni obrasci mogu preuzimati u vremenu od 7,30 do 15,00 sati.

U natječaju JU ''Dječji vrtići'' je navedeno da u slučaju prijavljivanja većeg broja djece po javnom pozivu u odnosu na raspoloživi broj smještajnog kapaciteta Ustanove, prednost imaju prijave koje su podnesene ranije.

JU Dječji Vrtić ''Ciciban'' također će od 15. do 30. lipnja primati prijave za upis djece u vrtiće za nadolazeću pedagošku godinu. Direktorica Javne ustanove Dječji vrtići "Ciciban" Mostar Dženana Šegetalo je za Bljesak.info rekla kako za 15 dana koliko traje natječaj popune svih 250 mjesta koje imaju.

''Što se tiče dokumentacije roditelji uz prijavu moraju dostaviti rodni list, uvjerenje o mjestu prebivališta, liječničko uvjerenje djeteta. Prioritet imaju djeca bez roditeljskog staranja, djeca samohranog zaposlenog roditelja, djeca RVI ili žrtva rata, dijete kome su oba roditelja zaposlena, dijete u godini prije polaska u školu, djeca iz obitelji s troje ili više maloljetne djece'', rekla je Šegetalo.

Privatni vrtići prihvatljiva opcija

U privatne vrtiće roditelji mogu djecu upisati tijekom cijele godine, ovisno o potrebi, a zbog ograničenog broja mjesta u gradskim vrtićima na taj potez se odlučuje sve više roditelja. 

No, pojedini privatni vrtići, zbog ograničenih kapaciteta, predlažu roditeljima da se na vrijeme jave.

''Kapacitet našeg vrtića je 244 mjesta, a mi ćemo u sljedećoj predškolskoj godini imati 60 slobodnih mjesta. Toliko djece planiramo i upisati. Kapacitet je bio popunjen tijekom godine, a odlaskom predškolaraca stvaraju se nova mjesta. Poziv za upis će biti objavljen naknadno na Facebook stranici, a upisati se mogu već sada. Tko prije dođe rezervirati taj dobije mjesto'', rekla je za Bljesak.info Darija Gudelj iz Dječjeg vrtića ''Sportić''.

Roditelji rade i vikendom

Većina privatnih vrtića, za razliku od gradskih, radi vikendom i dozvoljava roditeljima da djecu dovode u vrtić kad žele i kad im odgovara.

''Vrijeme dolazaka nije ograničeno, to znači da roditelj može dijete dovesti u koje god vrijeme želi. Radimo i subotom od 8 do 16 sati i navečer do 22 sata. Radno vrijeme vrtića počinje u 6i30 sati'', objašnjava Gudelj. Dodaje da dva liječnika pedijatra dolaze u svakodnevni nadzor djece u vrtiću.

Posebne aktivnosti jedan su od razloga zbog kojeg se djeca upisuju u privatne vrtiće. Djeca tako imaju prilike učiti jezike, učiti plesati, te u igraonicama na razne druge načine pokazivati svoju kreativnost.

Što se tiče cijena svaki vrtić ima različite cijene i one se kreću ovisno o vremenu koliko djeca provedu u vrtiću. Igraonice koje traju četiri sata mjesečno koštaju oko 80 KM, dok je za cjelodnevni boravak djeteta u vrtiću potrebno mjesečno izdvojiti oko 160 KM.

U Vrtiću ''Sveti Josip'', u kojem smo očekivali malo ljubaznije osoblje, rečeno nam je kako su upisi završeni, te da nam ne žele dati nikakve druge informacije.

Kopirati
Drag cursor here to close