Vrh

Planinari iz BiH osvojili Visoke Tatre

Lifestyle / Flash | 16. 06. 2015. u 09:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz 12 bh. gradova i 26 planinarskih društava 92 planinara su u organizaciji Planinarskog saveza Kantona Sarajevo boravili na Visokim Tatrama u Slovačkoj.

Na Krivan, jedan od najpopularniji vrhova na Visokim Tatrama, na 2.494 metra nadmorske visine izašlo je 49 planinara s vodičima Tarikom Grabusom i Selverom Ajrulahijem.

Na vrh RySy, na 2.503 metra nadmorske visine popela su se 43 planinara.

Za sve sudionike ovog najmasovnijeg pohoda bh. planinara na Visoke Tatre organizatori i vodiči realizirali su raznovrstan program.

Oni koji nisu kondicijski bili spremni za izlazak na najviše vrhove, pješačili su s vodičima Zijadom Deljom, Murisom Dervišagićem i Dževadom Pamukom do vrha Prednje Solisko (2.117 metara nadmorske visine) i do vodopada na Velikom studenom potoku. Svi su uživali u ljepotama dvaju jezera u kotlini Žablje Pleso.

Tijekom boravka na Tatrama planinari su usponom na Krivan i RySy te pješačenjem drugim stazama prešli oko 80 kilometara i svladali 3.000 metara visinske razlike.

Nije izostala ni vožnja brdskim vozom (tramvajem) na sajlu i po šinama do Hrebienoka na 1.285 metara nadmorske visine.

Posebna atrakcija bila je vožnja kabinskom žičarom do Lomničkog štita koji je s 2.633,8 metara treći po visini vrh na Visokim Tatrama. Na Lomničkom štitu je Opservatorij u kojem je ugodan restoran i terase s kojih se pruža pogled na vrhove, grebene, ski-staze, jezera, jednom riječju pogled od kojeg zastaje dah.Tu su se svojevremeno sastali predsjednici Slovačke, Češke i Poljske.

A da su Visoke Tatre ski- infrastrukturom i izvanrednim vertikalnim kabinskim prijevozom koji je u funkciji i tijekom ljeta raj za ljubitelje prirode uočljivo je već na prvi pogled. Masovna posjećenost, od organiziranih dolazaka učenika s nastavnicima, mladih bračnih parova s djecom u kolicima i ruksak-nosiljkama, vremešnih turista, planinara, mlade koja je u klasičnoj vjenčanici, a mladoženja u crnom odijelu, te slijepog čovjeka u pratnji ženske osobe i specijalno obučenog psa vodiča.

To je atmosfera Visokih Tatri koje nude obilje uživanja, prije svega u ljepoti netaknute prirode. U podnožju Tatri, pored asfaltnog puta možete susresti lane koje bezbrižno pase.

Kopirati
Drag cursor here to close