Stogodišnjica Prvog rata

Pet filmova o Prvom svjetskom ratu koje morate vidjeti

Kultura / Film TV | 28. 07. 2014. u 10:54 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije stotinu godina, 28. 7. 1914. počeo je Prvi svjetski rat. Dotad nezapamćen sukob odnio je desetke milijuna života i promijenio sliku svijeta, sve dok je potpuno nije promijenio Drugi svjetski rat.

O Prvom svjetskom ratu snimljeni su brojni filmovi, premda su filmaši nemjerljivo više toga napravili posvećeno Drugom svjetskom ratu, o četverogodišnjem sukobu s početka stoljeća napravljeno je nekoliko dobrih filmova koji se kvalitetom mogu nositi i s remek-djelima o ratu iz četrdesetih.

Mi smo izdvojili pet koje biste trebali pogledati u godini kada se obilježava stotinu godina od početka sukoba koji je potpuno izmijenio sliku ovih prostora, jer, podsjetimo, prije Prvog svjetskog rata Bosna i Hercegovina bila je pod austrijskom vlašću.

Izbor je isključivo subjektivne prirode.

1. Staze slave (Paths of Glory - Stanley Cubrick, 1957.)

Možda i najbolji film o Prvom svjetskom ratu je zapravo anti-ratni film. I sam Winston Churchil koji je sudjelovao u dva velika rata kazao je kako ovaj film realno prikazuje kako su izgledali rovovi na zapadnom frontu i kako su vojskovođe znali bez ikakvog skurpula tisuće slali u smrt. Scena kada Kirk Douglas prolazi uskim rovovima imala je utjecaj na mnoge danas velike reditelje.

2. All Quiet on the Western Front – Lewis Mileston, 1930.

Ovaj film proglašavan je u svim izborima među najboljim ratnim ikada, a to što je snimljen samo 12 godina nakon kraja rata i što su u njemu glumili i mnogi veterani Prvog svjetskog rata, samo ga čini dodatno zanimljivim.

3. Galipolje (Galipoli – Peter Weir, 1981.)

Veliki australski redatelj Peter Weir u ovom filmu o velikom masakru australskih vojnika ulogu je dao tada nadolazećoj zvijezdi Melu Gibsonu. Kasniji ratni filmovi bili su puno eksplicitniji kada su u pitanju ratna stradanja, no zadnjih 20 minuta Galipolja šokiralo je filmsku publiku tog vremena.

4. Zaruke su dugo trajale (Un long dimanche de fiançailles - Jean-Pierre Jeunet, 2004.)

Redatelj Jean-Pierre Jeunet i glumica Audrey Tautou nakon velikog uspjeha Amelie ponovno su udružili snage, no ovaj film je bio nešto sasvim drugo. Iako u biti ljubavna priča, “ratni” dio filma bavi se krvoprolićem koje se dogodilo tijekom Bitke na Sommi. Scene na bojištu maestralno su napravljene.

5. The Lost Battalion - Russell Mulcahy, 2001.

Jedan od razloga što se Amerikanci nisu previše bavili Prvim svjetskim ratom je i činjenica da su se u njega uključili posljednje godine, 1918. Ipak, Izgubljeni bataljon bavi se odredom američke vojske od 500 vojnika koji su bili zaglavili iza neprijateljskih redova u francuskoj šumi 1918.

Kopirati
Drag cursor here to close