Emilio Ognjenović

Papu Franju, kao biskupa, zaredio svećenik iz Crne Gore

Lifestyle / Flash | 17. 03. 2013. u 12:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jorgea Marija Bergoglia, koji je nakon što je izabran za papu uzeo ime Franjo, svojevremeno je zaredio Emilio Ognjenović porijeklom iz Pive. Papin osobni ispovjednik je Berislav Ostojić iz Hercegovine, pišu podgoričke Vijesti.

Emilio je, po ocu, porijeklom iz pivskog sela Mratinja od bratstva Ognjenovića.

Podaci o njegovom rođenju su različiti. Po jednima, Emilio je rođen u Olavariju, općina Buenos Aires, a po drugima, rođen je na Cetinju 25. siječnja 1923. godine kao Milan Ognjenović. Majka mu je, kako se navodi, bila Hrvatica iz Dalmacije.

Brak njegovih roditelja, kako je on to naglasio u intervjuu prilikom posjete Međugorju, ''tekao je u izuzetnoj slozi i miru, obasjan božanskom ljubavi, međusobnim poštovanjem i pažnji''.

Zahvaljujući ugledu koji je uživao Emiliju Ognjenoviću, kao tadašnjem biskupu argentinske Mercedeske biskupije, pripala je čast da 27. lipnja 1992. godine, zajedno sa apostolskim nuncijem Ubaldom Calabresiem, u Buenos Airesu zaredi u biskupski red sadašnjeg papu, a po rukama kardinala Antonija Kvaracina.

Ognjenović je umro 29. siječnja 2011. godine.

---

Papa Franjo održao je danas svoj prvi Angelus na trgu svetoga Petra, s prozora svoga apartmana, ispod kojeg je na Trgu svetog Petra bilo 150.000 ljudi.

U neuobičajenom potezu za jednog Papu, on je spontano napustio teritoriju Vatikana kako bi se pozdravio s vjernicima koji su ga pozdravljali izvan kapija parohije Sveta Ana, javlja CNN.

"Dobar dan. Nakon našeg prvog susreta u srijedu, drago mi je što vas mogu pozdraviti i ovu nedjelju, na dan Gospodnji, na trgu koji je putem medija dobio svjetske dimenzije", rekao je Papa, a te su riječi dočekane gromkim aplauzom.

"Srdačno pozdravljam sve hodočasnike i zahvaljujem na dobrodošlici", rekao je Papa, uz ovacije mnoštva.

Ponovio je poruku koju izrekao ranije u nedjelju na misi u crkvi svete Ane kako je potrebno opraštati.

"Bog se nikad ne umara opraštajući, mi smo ti koji se umorimo tražeći oprost", rekao je. "On je Otac pun ljubavi, pun milosrđa. Malo milosti mijenja svijet, čini ga pravednijim i toplijim", kazao je Papa, prenose agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close