Provincija Jiangsa

Otkriveno polje riže staro osam tisuća godina

Lifestyle / Flash | 06. 05. 2016. u 11:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski arheolozi našli su rižino polje u provinciji Jiangsu na istoku zemlje koje datira od prije više od 8.000 godina, što bi moglo biti jedan od najranijih polja na svijetu na kojima je uzgajana riža, piše Beta.

''Rižino polje, manje od 100 četvornih metara, otkriveno je u neolitskim ruševinama Nandjinga u okrugu Sihung, u studenom 2015. godine'', rekao je glasnogovornik arheološkog instituta muzeja Nandjing, prenosi Sinhua.

O tom otkriću je krajem travnja na seminaru razgovaralo više od 70 znanstvenika sa sveučilišta, arheoloških instituta i muzeja iz cijele zemlje i oni su zaključili da je to rižino polje najstarije do sada otkriveno.

Istraživači su otkrili da je ono bilo podijeljeno na dijelove različitih oblika od kojih je svaki zauzimao manje od 10 četvornih metara.

Također su našli ugljeniziranu rižu za koji je potvrđeno da je uzgajana prije više od 8.000 godina. To je utvrđeno na osnovu ugljika i dokaza da je na toj zemlji više puta sađena riža.

Šef Instituta Lin Liugen izjavio je da je kineski narod počeo uzgajati rižu prije oko 10.000 godina. Ugljenizirana riža iz tog razdoblja je i ranije bila pronađena, ali ostaci rižinih polja su prilično rijetki.

Otkriće ružinog polja, prema njegovim riječima, bit će važno za istraživanje porijekla uzgajanja riže u Kini.

Kopirati
Drag cursor here to close