MyPiramid

Očuvajte zdravlje temeljnim principima pravilne prehrane

Lifestyle / Flash | 23. 10. 2014. u 10:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Piramida pravilne prehrane jedno je od najsnažnijih nutricionističkih prikaza i namijenjena je zdravoj odrasloj populaciji. Zasniva se na tri ‘stupca’: ravnoteži, umjerenosti i raznolikosti dnevnog unosa namirnica.

''Svrha piramide je pružiti pomoć i izvor informacija za širu populaciju kako bi očuvali ili poboljšali svoje zdravlje. Američka piramida pravilne prehrane MyPiramid predstavlja personaliziran pristup zdravom načinu života. Razvijena je kako bi slikovito prikazivala potrebu unosa raznovrsnih namirnica u umjerenoj količini, te naglasila važnost svakodnevne tjelesne aktivnosti. Energetske dnevne potrebe pojedinca ovise o njegovoj tjelesnoj masi i visini, dobi te razini tjelesne aktivnosti'', rekla je u razgovoru za Bljesak.info i moja.ba Nevena Pandža mlada  nutricionistica i studentica nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Pandža kaže kako silueta čovjeka koji se penje uz stepenice predstavlja tjelesnu aktivnost, ali i simbolizira kako se malim koracima i promjenama loših prehrambenih navika dolazi do zdravog duha i tijela. Umjerenost predstavlja suženje stupaca od baze prema vrhu, gdje se pri dnu nalaze namirnice koje sadrže manje šećera i zasićenih masti te njih treba konzumirati u većoj količini od onih koje se nalaze pri vrhu piramide, više pročitajte na moja.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close