Sramota

Nitko nije želio donirati namještaj za Egipatsko selo u Mostaru

Lifestyle / Putujte s nama | 23. 10. 2014. u 09:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dotrajali namještaj, polupani prozori, oluci i vlaga dio su svakodnevnice mališana bez roditeljske skrbi mostarskog doma za djecu Egipatsko selo. Domu je pod hitno potrebna obnova, no novca za to nema.

Ipak, da mališani nisu sami potvrdili su volonteri Udruge srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASUBIH), grupa Sunčani most ispred Udruženja Sunce i volonteri iz Nizozemske, koji ulažu napore i pokreću humanitarne akcije kako bi štićenicima Egipatskog sela omogućili normalne uvjete za život.

''Volonteri Udruge srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini u suradnji s UWC Maastricht su odlučili još jednom da sudjelovati u humanitarnoj akciji i svojim radom pomognu štićenicima Dječjeg sela u Mostaru, te uljepšati životni prostor i poboljšati kvalitetu života. Četrnaest volontera ASUBIH-a je u petak došlo ne samo da pomogne domu,nego i da pokaže da i mladi u Mostaru imaju želju i volju da rade da bi poboljšali svoju budućnost", rekla je za Bljesak.info Emina Kapetanović ispred Udruge srednjoškolaca.

Humanitarna akcija ''Igre mladih''

Ono što je domu najprije potrebno je bojenje zidova kako bi se smanjila vlaga, te promjena polomljenih stakala.

''Imamo zadatak da u našem gradu uradimo jednu promjenu i posto su u našoj grupi djeca bez roditeljskog staranja koja žive u Dječjem domu Egipatsko selo odlučili smo da im pomognemo, te da ta promjena bude promjena njihovih spavaonica, boravka, naravno ovisno o tome koliko skupimo novca. Kontaktirali smo lokalne salone namještaja ukoliko žele nešto donirati, ali se nažalost nitko nije odazvao tako da se ipak najviše možemo osloniti na ljude dobrog srca koji su spremni pomoći'', rekla je za Bljesak.info profesorica pedagogije Najda Topuz ispred grupe 'Sunčani most'.

Egipatskom selu odlučio je pomoći i Alija Topuz iz Kanade koji je pokrenuo akciju za pomoć ovoj ustanovi za djecu.

''U planu je i humanitarna akcija Igre mladih koju provesti grupa Sunčani most i srednjih škola grada Mostara. Djeca našeg grada su izuzetno pametna,sposobna i aktivna, te me naprosto oduševe svojim idejama i sposobnošću. Jako su humani i pored svih svojih obaveza, trude se pomoći onima kojima je pomoć potrebna. I zajedno čine čuda. Apeliramo na sve građane koji mogu dati svoj doprinos za dječji dom,da nam pomognu jer djeca su naša budućnost! Ukoliko ima netko tko nam želi pomoći na način da besplatno oboji tri dnevna boravka u dječjem domu, te na taj način pokaze svoju humanost i doprinos'', apelirala je Najda Topuz.

Borba za dječja prava

Grupa Sunčani most, ispred Udruženja Sunce, je grupa koja radi na dva projekta od veljače 2013. godine u okviru mreže Snažniji glas za djecu. Projekti se zovu "EC2-Glas djece" i "Učešće djece u lokalnoj zajednici" koji se implementiraju istovremeno, a financira ih EU.

Sunčani most je mješovita grupa i trenutno broji 16 članova. U grupi su djeca srednjoškolci, osobe s posebnim potrebama, kao i djeca bez roditeljskog staranja iz doma Egipatako selo.

''Do sada smo imali dosta aktivnosti, te nastojimo podići svijest djece kao i građana o pravima djece,o njihovom narušavanju,o tome kako uraditi promjene i slično. Kroz razne upitnike smo spoznali da djeca nemaju znanja o tome tako da je grupa radila edukacije na tu temu u školama,ispred Vijeća učenika, te se odazvalo dosta djece i u sljedećem razdoblju će biti sve škole obuhvaćene'', rekla je Topuz, koja je ujedno i mentorica ove grupe.

Akcije su kako edukativnog tako i humanitarnog karaktera, te su uradili humanitarne akcije za osobe koje su ugrožene od poplava. Djeca su skupila jako puno hrane, pića i higijenskih potrepština te ih poslali onima kojima je najpotrebnije.

''Ja sam zaista ponosna na svoju grupu i iskreno se nadamo da ćemo uspješno realizirati sve akcije i da ćemo ostvariti promjene koje smo zacrtali. Veliko hvala svima koji su do sada pomogli kako donatorima tako i volonterima srednjih škola grada Mostara poput gimnazija, medrese, ekonomske, medicinske i svih ostalih'', rekla je Topuz.

Kopirati
Drag cursor here to close