Privlačenje alpinista

Nepal smanjuje pristojbe za uspon na Mount Everest

Lifestyle / Flash | 16. 02. 2014. u 08:43 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je tijekom sezone penjanja Mount Everest zagušen planinarskim timovima, Nepal će pojeftiniti pristojbe za uspon na najviši vrh svijeta kako bi privukao dodatne alpiniste.

Stotine stranih penjača, od kojih svaki plaća tisuće dolara, pokušavaju se uspeti na 8850 metara visok vrh Everesta tijekom glavne sezone od ožujka do svibnja. Prema sadašnjim pravilima, Nepal pristojbu za penjanje naplaćuje 25.000 dolara, a skupina od sedam penjača može dobiti zajedničku dozvolu za 70 tisuća dolara. Takva praksa, navode dužnosnici, ohrabruje penjače da se udruže u skupine.

Ministarstvo turizma priopćilo je da će se od 2015. svakom alpinistu naplaćivati pristojba u iznosu od 11 tisuća dolara. Ta promjena u cijenama pristojbi obeshrabrit će umjetno stvorene skupine, u kojima vođa uopće ne poznaje neke članove svoga tima, rekao je dužnosnik ministarstva Tilakram Pandey.

Nove pristojbe odnosit će se na glavnu sezonu i glavnu rutu do najvišeg vrha na svijetu, dok će se za ostale rute, te za ostatak godine kad je planina pusta, naplaćivati 2500 dolara kako bi se potaknulo penjanje na Everest i izvan sezone.

Kopirati
Drag cursor here to close