"čovjek iz Marija"

Neobična priča o misterioznom golom čovjeku iz Australije

Lifestyle / Flash | 29. 01. 2015. u 13:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lipnja 1998., pilot Trek Smith letio je iznad Južne Australije prema rudniku opala Kuber Pedi kada je ugledao neobičan prizor: četiri kilometara dugu figuru nagog urođenika s podignutom rukom u kojoj je držao štap okrenut prema nevidljivom plijenu.

Figura savršenih proporcija urezana u zemlju dobila je ime "čovjek iz Marija", po australijskom gradiću koji se nalazi u blizini. Široke konture ukopane 25 centimetara u zemlju mogle su se vidjeti samo iz zraka. Uprkos planiranju, preciznosti i hrabrosti koji su bili neophodni za stvaranje ovog dijela, autor geoglifa nije se javio, a po svemu sudeći, nitko nije vidio kada je ono nastalo.

S vremenom je slučaj postajao sve misteriozniji. Pojavila su se anonimna priopćenja za tisak, koja su naizgled prikazivala stvari iz američke perspektive.

U tekstu su korištene američke mjerne jedinice, spomenuta lokalna mjesta pod neobičnim službenim nazivima, a ukazuje se i na indijanski Brijeg Velika zmija (Great Serpent Mound) u Ohiju.

Lipnja 1999. u Australiju je stigao faks iz Velike Britanije, u kome je pisalo da je ispod nosa "čovjeka iz Marija" zakopana poruka.

Na tom mjestu su nađeni ploča ukrašena američkom zastavom, olimpijskim prstenovima - vjerojatno je trebalo aludirati na Olimpijadu u Sidneyu 2000. godine - kao i citat o lovu Aboridižina na valabije iz knjige o udaljenim područjima Australije “Crveni centar” iz 1936.

Izgleda da su nagovještaji da je autor Amerikanac zapravo trebali odvratiti pažnju od istine. Sada u priču ulazi Dardius Goldberg. Dok je u blizini pustinjskog grada Alis Springs stvarao slike u točkastom aboridžinskom stilu, umjetnik sklon provokacijama bio je u sporu s vlasnikom zemljišta Aboridžinom Hermanom Malbunkom. Umirovljeni vlasnik poduzeća za bušenje tla John Henderson izjavio je za list “Australian” da je Goldberg pozajmio GPS i traktor da bi Malbunki poslao podlu poruku u obliku "čovjeka iz Marija".

Goldberg je preminuo 2002. Dobio je sepsu kada mu je u jednoj tuči izbijen zub. To znači da misterija "čovjeka iz Marija" nikada neće biti službeno riješena. Međutim, ako je vjerovati onima koji poznaju Goldberga, on je jedini mogući autor, pogotovo s obzirom na tvrdnje da je planirao posaditi drvored eukaliptusa u obliku džinovskog kengura i naslika djevicu Mariju koja magično nestaje u zidu jedne kuće.

"Čovek iz Marija" postepeno nestaje zbog erozije. Nekoliko lokalnih stanovnika predvođenih gostioničarem Fillom Turnerom, uputili su javni apel za obnovu geoglifa koja bi stajala pola milijuna dolara.

''Za resturatore zaista nema razlike da li obnavljaju Rembrandtovo umjetničko djelo ili nešto poput ovoga'', rekao je Turner za australijski “BBC News”, prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close