Porodilje napuštaju HNŽ

Naknade za porodilje u HNŽ-u su sporo mazanje očiju

Lifestyle / Flash | 03. 07. 2014. u 10:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednokratna pomoć za porodilje koja u HNŽ-u iznosi 400 KM za mame i bebe je spora i neke bebe doslovno prohodaju dok je dočekaju.

''Kćer mi se rodila studenom, a zahtjev sam predao Centru za socijalni rad sam predao u istom mjesecu. Rješenje od Centra sam dobio tjedan dana kasnije, a na novac još čekam. Prilikom predavanja zahtjeva radnik u Socijalnom centru u Mostaru mi je rekao da s ovim novcem mogu ići na more, ako budem imao sreće, no čini se ništa od toga'', ispričao nam je jedan otac iz Mostara koji na naknadu još nije dobio.

Porodilje u diskriminirajućem položaju

Marin Bago iz udruge za zaštitu potrošača Futura svjestan je teškog položaja u kojem se nalaze porodilje.

''Porodilje u HNŽ-u, nemaju ista prava kao u ostalim županijama i to je ponižavajuće. To je osnovno nacionalno pitanje, da se rađaju djeca, da se pomogne ženama. Jedino u nas to nije tako i to se kosi s pričom o nacionalnim interesima'', rekao je Bago za Bljesak.info te dodao kako ministarstva svojim zaposlenicama isplaćuju naknade.

Bago kaže kako su zabilježeni slučajevi da se žene iz HNŽ-a prijave u Široki Brijeg kako bi ostvarila svoje pravo. ''To je maksimalno poniženje za žene iz HNŽ-a'', kaže Bago.

I dok majke i roditelji tvrde kako nisu dobili novac iako je od rođenja njihove djece prošlo i po pola 7- 8 mjeseci iz Vlade HNŽ-a kažu kako su sve porodilje čiji su zahtjevi primljeni do 31. prosinca 2013. godine uredno dobile svoju jednokratnu potporu.

''Moguće je da postoje pojedinačni slučajevi gdje centri nisu zahtjeve obradili do 31. prosinca, kao i mogući slučajevi gdje su se djeca rodila potkraj prosinca, pa se to nije uspjelo završiti do kraja prosinca, te su njihovi zahtjevi i rješenja obrađivani u siječnju ili veljači 2014. godine. Takva rješenja su morala čekati odluku Vlade koja je donijeta u svibnju i moguće je da takvim rodiljama novac još nije legao na račune, ali su oni svakako prioritet i naknada će im biti isplaćena uskoro'', rekao je za Bljesak.info Pero Pavlović glasnogovornik Vlade HNŽ-a.

Pavlović je rekao kako je u prošloj godini porodiljna naknada realizirana za 1662 djece, što u brojkama znači 664 800 KM.

Jednokratna pomoć je mazanje očiju

''U ovoj godini do 30. lipnja socijalni centri iz naših općina prema Ministarstvu su uputili 612 rješenja što iznosi negdje oko 244800 KM, a ukupni iznos koji je za tu namjeru planiran u ovoj godini je 600 000 KM'', rekao je Pavlović te dodao kako će vrlo skoro krenuti isplata jednokratna isplata porodiljnih naknada i za 2014. godinu.

Dok neke mame i bebe u HNŽ-u čekaju jednokratnu pomoć od 400 KM, za koju mogu kupiti samo 25 paketa pelena, Bago ističe kako je potrebno usvajanje Zakona o obitelji s djecom, po kojem bi sve porodilje trebale primati dječji doplatak.

''Jednokratna pomoć je mazanje očiju. Naše institucije se pravdaju da nemaju novca, međutim siromašnije županije isplaćuju doplatak'', kazao je Bago.

Bago kaže kako će se uvođenjem ovog Zakona smanjiti će se korupcija, te kako će žene i djeca postati prioritet.

''Donošenjem ovog Zakona smanjiti će se korupcija, jer vlasti će se potruditi da se namaknu ta sredstva,a i biti će manje raspodjele. Biti će pitanje je li bitno dati administraciji ili dati ženi i djeci. Ja nisam siguran da bi se građani složili da je ovo prvo prioritet'', zaključio je Bago.

Doznajemo kako je Županija uplatila novac za djecu rođenu u listopadu, te kako se ona isplaćuje po mjesecima rođenja djece. No, ukoliko u županijskoj blagajni ima novca, odjednom se uplate naknade za više mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close