Ugrijalo

Najtoplija jesen od 1880. godine

Lifestyle / Flash | 21. 10. 2014. u 10:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošli mjesec je bio rekordan po temperaturama, kako nad kopnom, tako i nad oceanima još od 1880. godine, otkad se vodi ovakva statistika, objavila je američka Nacionalna oceanska i atmosferska administracija (NOAA).

Ovo je bio i 38. uzastopni rujan s globalnom temperaturom iznad prosjeka za 20. stoljeće, prenosi Tanjug izviješće NOAA-e.

Naime, prosječna prošlomjesečna globalna temperatura iznad kopna i oceana je iznosila 15,72 stupnjeva Celzija, što je 0,72 stupnjeva Celzija iznad prosjeka za prethodno stoljeće.

S izuzetkom veljače, svaki dosadašnji mjesec u 2014. je bio među četiri najtoplija otkad se vodi statistika, pri čemu su svibanj, lipanj, kolovoz i rujan bili rekordni, odnosno najtopliji u odnosu na iste mjesece u posljednje 134 godine, podaci su iz izvještaja NOAA-e.

S izuzetkom središnjeg dijela Rusije, nekih oblasti na istoku i sjeveru Kanade i jednog manjeg predjela u Namibiji, u svim ostalim dijelovima svijeta rujanska temperatura je bila iznad uobičajene.

Rekordne rujanske temperature su zabilježene u velikom dijelu sjeverozapadne Afrike, jugoistočne Latinske Amerike, jugozapadne Australije, dijelovima Bliskog istoka i nekim regijama jugoistočne Azije.

Globalna temperatura površine svjetskih oceana je u rujnu bila za 0,66 stupnjeva Celzija iznad prosjeka u 20. stoljeću i najviša koja je zabilježena od 1880.

Prethodno najviše odstupanje od prosjeka u temperaturi površine svjetskih oceana je iznosilo 0,65 stepeni Celzija i zabilježeno je u kolovozu ove godine, prenosi Tanjug izvještaj NOAA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close