Japan

Mostarac na Svjetskom skautaskom Jamboreeju

Lifestyle / Flash | 28. 02. 2015. u 10:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Odreda izviđača 'Stari grad' iz Mostara, Rijad Gosto, čini dio tima koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom skautskom Jamboreeju.

Na posljednjoj sjednici Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine, predsjedništvo Saveza je donijelo odluku da dva izviđača iz Federacije Bosne i Hercegovine, koji će biti dio tima Bosne i Hercegovine, budu Rijad Gosto – OI „Stari Grad“ Mostar i Džana Kasumović – OI „Duga“ Ljubače. Pored njih dvoje, Bosnu i Hercegovini će predstavljati dva izviđača iz Republike Srpske, te jedan iz Brčko Distrikta.

Za Odred izviđača Stari grad Mostar od iznimne je važnosti da, po prvi put u povijesti izviđača u Mostaru, na Svjetski skautski Jamboree ide jedan naš član.

Vjerujemo kako će Rijad Gosto, zajedno s ostalim članovima bh. tima predstavljati našu državu na najbolji mogući način te će steći nova izviđačka iskustva.

Mostarac u Japanu

Rijad Gosto je dugogodišnji član Odreda izviđača Stari grad Mostar. Sa svojih sedamnaest godina iza sebe već ima sedam logorovanja, šest zimovanja, mnoštvo sudjelovanja na natjecanjima širom Bosne i Hercegovine i regije, te nebrojno mnogo pehara i medalja. Istaknuti je član izviđačke zajednice, prošao je školu za Vodnika kao i Topo školu. U Odredu izviđača ''Stari grad'' trenutno obavlja dužnost načelnika čete izviđača.

Ovogodišnji Svjetski skautski Jamboree održat će se u Japanu u razdoblju od 28. srpnja do 8. kolovoza, a tema svjetskog skautskog skupa za 2015 godinu je ''Duh jedinstva''. Prvi Jamboree održan je 1920. godine u Londonu.

O nastanku izviđača i prvom Jamboree-ju

Sir Robert Badden Powell osnivač skautskog pokreta. Nakon završetka školovanja pridružio se vojsci i postao časnik te se istaknuo u Burskom ratu. Vrativši se u Englesku napisao je knjigu opisujući vještine kojima je u Africi naučio svoje vojnike.

Godina 1907. smatra se godinom utemeljenja skautskog (izviđačkog) pokreta jer je 1. kolovoza 1907. godine Baden-Powell organizirao pokusni kamp za 20-ak dječaka na otočiću Brownsea u Engleskoj, te je potaknut njihovim oduševljenjem napisao knjigu Scouting for Boys (Izviđaštvo za dječake).

Godine 1910. osniva ženski skautski pokret i u potpunosti se posvećuje skautizmu, u čemu je imao podršku svoje 30 godina mlađe supruge Olave. Prvi jamboree održan je 1920. godine u Londonu i na njemu sir Robert postaje Glavni skaut svijeta te predsjednik Svjetskog skautskog pokreta, a 1930. Olave Baden-Powell predsjednicom Ženskog skautskog udruženja, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close