Povezivanje mladih

Mladi zapadnog Balkana - Mlade treba potaknuti da ne napuštaju države

Lifestyle / Flash | 12. 07. 2017. u 09:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvodnevni Forum mladih država zapadnog Balkana i EU "Povezivanje mladih - put naprijed" počeo je jučer u Trstu i održava se paralelno sa skupom premijera država zapadnog Balkana, odnosno Samitom zapadnog Balkana u okviru inicijative Berlinski proces.

Tijekom Foruma, kroz četiri radne grupe, govorit će se o mobilnosti i razmjeni, inkluziji i premašivanju stereotipa, poduzetništvu i sudjelovanju mladih.

''Mlade ljude treba potaknuti da ne napuštaju svoje države tako što će im se dati mogućnost da sudjeluju u odlučivanju zajedno s vlastima, tako da budu saveznici, a ne protivnici'', poručio je prilikom obraćanja Luis Alvarado Martinez, predsjednik Europskog foruma mladih.

Predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT jedna je od sudionica Foruma i s članovima delegacije iz Bosne i Hercegovine dio je radne grupe o temi poduzetništva.

Kako je zaključeno tijekom prvog dana Foruma, važno je nastaviti proces promocije i integriranja poduzetničkog učenja kao ključne kompetencije u sve dijelove obrazovnog sistema, te omogućiti jačanje kapaciteta svih onih koji su uključeni u te procese.

Istaknuto je i da su potrebni raznovrsniji načini financijske i stručne podrške za biznise koje mladi tek pokreću, da takvi programi vlada trebaju biti kontinuirani i da je važno mjeriti njihove rezultate da bi svaki novi program učio na greškama prethodnog.

Zaključci sve četiri radne grupe bit će upućeni i premijerima država zapadnog Balkana i predstavljeni danas nakon obraćanja Johannesa Hahna, povjerenika Europske komisije za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Forum je treći u nizu ciklusa foruma mladih koji je započeo prošle godine u Parizu, a rezultirao otvaranjem Regionalne kancelarije za suradnju mladih.

Na osnovu rezultata foruma mladih Regionalna kancelarija za suradnju mladih dalje će razvijati svoj program rada da bi poticao suradnju mladih u regiji.

Forum mladih država zapadnog Balkana i EU održava se na Univerzitetu u Trstu, a organizira ga Europska komisija u partnerstvu s talijanskom Vladom, Europskim forumom mladih i SALTO omladinskom mrežom, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Kopirati
Drag cursor here to close