Vijeće učenika

Mladi kao uzor političarima: Izabrali rukovodstvo koje će se boriti za njihova prava

Lifestyle / Flash | 09. 10. 2016. u 18:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mreža vijeća učenika Hercegovačko – neretvanske županije i Zapadnohercegovačke županije u hotelu „City“ u Mostaru održala je trodnevni trening za predsjednike vijeća učenika čiji je cilj bio razvoj i povezivanje svih vijeća na području županije.

Sudionici treninga su predstavnici srednjih škola i s hrvatskog i bosanskog nastavnog plana programa koji zajedničkim radom teže ka promjenama kako u školi tako i u cjelokupnoj zajednici.

Organizator treninga je Omladinski Komunikativni Centar i ACED iz Banja Luke koji trening sprovode u sklopu projekta 'Razvoj Mreža vijeća učenika'.

Da se upravo ti srednjoškolci bave aktualnom problematikom u njihovoj zajednici dokaz je anketa koju su napravili na velikom broju Mostaraca povodom dugogodišnjih (ne)izbora u ovom gradu. Iz te ankete vrijedi izdvojiti da većina Mostaraca misli da je najveći problem u gradu nemogućnost zapošljavanja nakon završetka srednjih škola kao i fakulteta. Srednjoškolci su na ovom seminaru imali priliku da glasuju za učenike koji će ih predstavljati tj. rukovodstvo, što stanovnici našeg grada nemaju priliku već 8 godina.

Također, srednjoškolci su sa seminara otišli svjesni da su upravo oni promjena koja je potrebna našem gradu i nastojat će u sljedećoj školskoj godini sprovesti sve isplanirane aktivnosti koje će doprinijeti kako poboljšanju srednjoškolskog obrazovanja tako i svijesti mladih u Mostaru.

Što je mreVUK?

mreVUK je zajedničko ime za mreže vijeća učenika koje se osnivaju u županijama Bosne i Hercegovine. Program osnivanja mreža vijeća/savjeta učenika u Bosni i Hercegovini provodi OKC Banjaluka uz podršku vladinih institucija iz oblasti obrazovanja i međunarodnih donatorskih organizacija. Mreže vijeća učenika predstavljaju model uključivanja populacije srednjoškolaca u proces donošenja odluka na županijskom, entitetskom i državnom nivou. Proces umrežavanja srednjoškolaca omogućit će stvaranje legitimnog tijela koje na nivou Bosne i Hercegovine predstavlja i zastupa interese i potrebe te prava i obveze ove populacije.

Mreže vijeća učenika u BiH osnivaju se po jedinstvenom modelu koji podrazumijeva da mrežu čine vijeća učenika iz srednjih škola koje mreža pokriva. Predsjednici vijećaa učenika predstavljaju svoja vijeća u mreži.

Mrežu vode isključivo srednjoškolci koji biraju svoje predstavnike, kreiraju planove rada, realiziraju aktivnosti mreže, povezuju vijeća učenika i zastupaju interese srednjoškolaca. Ovakav model po kojem srednjoškolci predstavljaju srednjoškolce pokazao se veoma uspješan u razvoju mRESURS-a (Mreže vijeća učenika Republike Srpske) pa se po tom modelu razvijaju i mreže u županijama.

Kopirati
Drag cursor here to close