Dobri za konzumaciju

Krumpir, špinat i grašak odlični izvori proteina

Lifestyle / Flash | 27. 04. 2014. u 14:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preporučeni dnevni unos proteina jest od 40 do 50 grama. Najbolji izvor su namirnice životinjskog porijekla, ali mogu ih zamijeniti brokula, grašak, soja...

Grašak

Hrana životinjskog porijekla odličan je izvor proteina, naročito jaja, meso, riba i sirevi. Međutim, povrće poput graška odlična je zamjena te namirnice i preporučuje ga se kombinirati s cjelovitim žitaricama. Preporučeni dnevni unos iznosi od 40 do 50 grama, a 100 grama graška sadrži gotovo šest grama proteina, piše Livestrong.

Soja

Soja je punovrijedni izvor proteina, ona sadrži devet aminokiselina koja tijelo ne može stvoriti već ih dobiva hranom. Zrno soje sastoji se od 30 do 40 posto proteina, što znači da serviranje od 100 grama sadrži oko 35 grama proteina. To je više od piletine.

Špinat

Proteini pomažu u izgradnji mišića i kosti, a to jako dobro zna Popaj čije je omiljeno povrće špinat. Pola šalice špinata sadrži oko tri grama proetina, a procjenjuje se da zamrznuti sadrži i dvostruko više.

Cvjetača i brokula

Osim špinata i soje, dobra zamjena za proteine iz mesa su cvjetača i brokula. Šalica cvjetače sadrži tri grama proteina, dok šalica brokule sadrži više od 4,5 grama.

Artičoka i krumpir

Artičoka i krumpir također obiluju proteinima. Krumpir kuhan u kori sadrži oko pet grama proteina, a oguljeni upola manje. Sličnu vrijednost kao cijeli krumpir ima i artičoka, čiji plod srednje veličine sadrži više od četiri grama proteina.

Kopirati
Drag cursor here to close