3 uginula, 4 spašena

Kitovi viđeni na hrvatskoj strani Jadrana, se nasukali u Italiji

Lifestyle / Flash | 13. 09. 2014. u 20:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina kitova ulješura, koja je proteklih dana bili prava atrakcija na hrvatskoj strani Jadrana, jučer se nasukala na talijanskoj obali pri čemu su tri kita uginula, dok ih je četvero spašeno.

Nasukavanje na plaži Punta Penna kod mjesta Vasto u regiji Abruzzo ujutro su zamijetili lokalni surferi nakon čega je odmah započela akcija spašavanja koja je djelomično uspjela, izvijestila je talijanska izvještajna agencija ANSA.

Kitovi ulješure koji su proteklih dana bili viđeni kod Visa, Šibenika i otoka Žuta mogu težiti i do 50 tona. Vrlo rijetko zalaze u Jadran, a njihovo pojavljivanje vrlo često završava nasukavanjem i ugibanjem, uglavnom na pješčanoj, zapadnoj strani Jadrana.

Ulješure u Sredozemlju, koje se genetički razlikuju od najbliže populacije u Atlantiku, izravno su ugrožene zbog zaplitanja u ribarske mreže i sudara s brodovima. Zbog malog broja mladunaca koji ženka može imati tijekom života, smrtnost koju danas uzrokuju mreže i brodovi nije održiva te broj ulješura i dalje opada.

Posebnu opasnost predstavljaju snažni izvori buke pod morem - seizmička istraživanje te sonar niske frekvencije koju koristi vojska – koji mogu uzrokovati smrtnost i ozljeđivanje. Također, uznemiravanje uzrokovano velikim brodskim prometom dodatno negativno utječe na njih, navodi Plavi svijet. Područja obitavanja ulješura u Sredozemlju povezana su s velikim dubinama te mjestima gdje se dno naglo obrušava u dubinu.

Ulješure se povremeno pojavljuju i u Jadranu, posebice u dubokom južnom dijelu i u blizini Otrantskih vrata. Tijekom povijesti ulješure su se pojavljivale i sjevernije u Jadranu, a njihovo pojavljivanje najčešće završava nasukavanjem i ugibanjem. Zbog pada brojnosti posljednjih desetljeća nisu zabilježene. Posljednje masovno nasukavanje ulješura, njih sedam, dogodilo se 11. prosinca 2009. na južnom dijelu talijanske obale Jadrana, dok se jedino dokumentirano masovno nasukavanje u hrvatskom dijelu Jadrana dogodilo 15. kolovoza 1853. kada se šest životinja nasukalo kod Novigrada u Istri.

Ulješure žive u svim morima i oceanima osim u polarnim područjima, a hrane se uglavnom velikim glavonošcima koje love na dubinama i preko tisuću metara.

Kopirati
Drag cursor here to close