Je li sve izgubljeno?

Kiša za Praznik rada: Nije sve propalo, evo kako da roštiljate

Lifestyle / Flash | 30. 04. 2016. u 13:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizirali ste ekipu, bilo u obiteljskom, bilo u prijateljskom krugu, nabavili ste tonu mesa, salata i pića, izvukli roštilj i sve je spremno da se Praznik rada i neradni vikend tradicionalno proslavi u prirodi. Međutim, sivi oblaci prijete da vam poremete planove. Je li sve izgubljeno?

Meteorolozi za Prvi svibanj najavljuju padaline, ako kiša bude bez prekida padala čitavog dana, to zaista može ugroziti čitavu ideju.

Ako imate djecu, nikako vam ne preporučujemo provod u prirodi, jer postoji velika šansa da, umjesto sjajnog provoda za pamćenje, sve što će svima ostati u sjećanju bude jedna grozna prehlada.

U tom slučaju, preostaje vam da čitavu zabavu preselite u nečiju kuću s dvorištem. Roštilj možete smjestiti pod nadstrešnicom ili na samom ulazu u otvorenu garažu. Nikako nemojte paliti vatru u zatvorenom prostoru, jer može doći do općeg trovanja ugljen-monoksidom.



Umjesto frizbija, lopte, badmingtona, pripremite drugačije društvene igrice, poput monopola, rizika, jamba i drugih koje ćete igrati u dnevnoj sobi.

Ukoliko baš svi iz društva živite u stanovima, ne bi baš bilo u redu da roštilj zapalite na balkonu. Krajnje rješenje, ako nemate električni gril, mesu ništa neće faliti ni ako se ćevapi i pljeskavice ispeku na štednjaku, a ostalo meso u rerni.Ako vaš štednjak ima gril opciju, na konju ste! Bitno je da sva ta hrana ne propadne, a da se svi lijepo provedu.

Ipak, ako napolju bude samo lagana kišica i povremeni pljuskovi, nema razloga da odustanete od provoda u prirodi. Štoviše, mnogi iskusni roštilj-majstori smatraju da se meso najbolje peče kada je napolju mokro.

Ono upija vlagu iz zraka i ćevapi, pljeskavice, kobasice, ražnjići, pileća krilca i ostali komadi mesa bivaju sočniji i mirisniji nego ikada prije. Idealno bi bilo kada biste imali neku moderniju verziju plinskog roštilja, koji dolazi sa poklopcem. Ako nemate, stara izlupana šerpa, koju ćete dodatno izbušiti, obavit će posao.



Također, ne bi bilo loše ni da roštilj-majstora smjestite pod nadstrešnicu, suncobran ili drvo s gustom krošnjom i šteta za meso će biti minimalna.

Ako ste se odlučili za varijantu roštiljanja u šumi, obavezno ponesite sredstva za zaštitu protiv komaraca, krpelja i drugih insekata, koji kao da polude kada je vani kiša. Isto tako, bilo bi sjajno kada bi netko iz ekipe ponio barem jedan šator, čisto da biste imali gdje da se sklonite kad udari najgori pljusak.

Nažalost, morat ćete zaboraviti dekice za piknik i sjedenje na travi, pa ponesite sa sobom dovoljan broj stolica na rasklapanje. Obavezno ponesite stare ručnike kojima ćete brisati stolove i stolice od vlage ili blata, a što se odjeće tiče, nepromočive gumene čizme i kvalitetne kabanice su obaveza!

Sve u svemu, koji god izbor da napravite, nadamo se da ćete se lijepo provesti i u dobrom raspoloženju proslaviti Međunarodni praznik rada.

Kopirati
Drag cursor here to close