Prirodni lijek

Kantarionom protiv komaraca

Lifestyle / Flash | 01. 06. 2016. u 06:38 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjetite se koliko su vam puta komarci dosadnim zujanjem remetili san ili boravak u prirodi. Ta mala dosadna stvorenja ne moraju da vam budu dnevna i noćna mora.

Nudimo vam nekoliko savjeta kako da se namirnicama iz kuće i vrta, prirodno, a ne kemijom, riješite komaraca. Kao glavom bez obzira komarci bježe od rajčice. Jer, stabljika ove biljke širi miris koji opija i uništava komarce u letu.

Protiv malih napasti također se možete boriti i ako gajite pelargoniju. Listovi ove biljke šire miris koji podsjeća na limun ili mošus i drži komarce na sigurnoj udaljenosti. Kantarion je također veoma efikasan u borbi protiv komaraca. Listove ove biljke treba osušiti, od njih napraviti buketiće, i rasporediti ih po sobi ili balkonu.

Osim listova, i cvjetovi kantariona tjeraju komarce. Osušene cvjetove treba odvojiti od stabljike, staviti u malu vatrostalnu posudu i – zapaliti. Dim rastjeruje komarce i osigurava miran san ili boravak na balkonu. I mirišljave svijeće koje sadrže prirodna ulja citrusa i imaju osvježavajući miris su dobre u borbi protiv komaraca.

Veoma efikasni preparati, koji se sastoje od mješavine ulja eukaliptusa i lavande, mogu se nabaviti u ljekarnama. Karanfil, citrus, geranijum, lavanda ili bosiljak uspješno rastjeruju komarce. Tinkturu ovih biljaka (koju možete nabaviti u biljnoj apoteci) trebalo bi nanositi na kožu više puta tokom dana i riješiti ćete se problema svraba i otoka pišu Novosti.

Kopirati
Drag cursor here to close