Savjeti

Kako da tvoj san bude što učinkovitiji?

Lifestyle / Flash | 25. 07. 2014. u 10:46 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici savjetuju pet ciklusa spavanja po 90 minuta, što znači 7 i pol sati dnevno. U jutarnjim satima, odmah nakon buđenja, odvoji 10 minuta za izlaganje sunčevoj svjetlosti

Vrijeme

Pokušaj spavati jednako dugo svaki dan. Znanstvenici savjetuju pet ciklusa spavanja po 90 minuta, što znači 7 i pol sati dnevno.

Sunce

U jutarnjim satima, odmah nakon buđenja, odvoji 10 minuta za izlaganje sunčevoj svjetlosti. Osim što ćeš se brže razbuditi, to je ključno za postavljanje rasporeda spavanja, prenosi Huffington Post.

Mali obroci

Ako osjećaš umor tijekom dana, manji obroci bit će ti itekako korisni, jer daju više energije.

Kava

Jutarnja kava doista razbuđuje pa se ove navike ne trebaš rješavati.

Vježbanje

Istraživanje Sveučilišta u Washingtonu otkrilo je kako ljudi koji vježbaju ili trče najmanje 40 minuta tri puta tjedno, imaju dublji i kvalitetniji san. Također, otkriveno je da vrijeme kada vježbaš nije bitno.

Kratki drijemež

Možda ti se čini čudno, no znanstvenici ističu prednosti kratkog drijemeža od 15 minuta, barem nekoliko puta tjedno, koji može povećati tvoju koncentraciju i motivaciju. No, upozoravaju na jednu stvar: ako ne zaspiš u roku od 5 minuta, vrlo vjerojatno da ti nije potreban takav drijemež.

Dugi drijemež

I to mislimo na onaj od 90 minuta tijekom dana, koji dokazano poboljšava pamćenje i učenje. Bitno je samo da se ne probudiš prije isteka tih 90 minuta, jer bi se mogla probuditi umornija nego prije.

Kopirati
Drag cursor here to close